16 Жовтня, 2020
adminhq

Колесо смаків кави – навіщо потрібно і як користуватися

Колесо ароматов и вкусов кофе - как пользоватьсяКолесо ароматов и вкусов кофе - как пользоваться

Кава – це один із найскладніших продуктів з погляду ароматів та смаків. І щоб почати розбиратися у ньому на професійному рівні – не обійтися без тренувань.

Колесо вкусов и ароматов кофе

Зміст

Сьогодні ми поговоримо про те, як навчитися правильно описувати смак кави. Насамперед навичка буде корисною професіоналам, які працюють у кавовій сфері. Однак і поціновувачі кави, після такої підготовки отримуватимуть від кави більше задоволення.

Що таке Колесо смаків кави

Уявіть, що людина не пробувала ананас. І ви кажете йому, що відчули у каві смак ананасу. Йому неможливо буде пояснити це, доки він не спробує цей фрукт.

Тому насамперед колесо смаків – це стандарт. Воно допомагає звузити кількість можливих дескрипторів. Щоб кожен міг спробувати однакові смаки і записати у власній “бібліотеці”.

“Відчуття смаку” це лише ілюзія, що виникає за рахунок комбінацій хімічних сполук. А в каві їх понад тисячу. І якісь із них сприймаються мозком як, наприклад, смак персика. Тому що колись він “пробував щось подібне”.

Тому важливо мати “бібліотеку”, з якою можна порівнювати ці відчуття. Чим вона більша – тим краще. Але почати можна і з тренування тих смаків, які вказані на колесі.

Колесо вкусов и ароматов кофе. Кофейные дескрипторы

Чому смак – не зовсім правильне визначення? Основних смаків всього 4 – солоний, солодкий, кислий та гіркий. Інші людина сприймає за рахунок аромату. Комбінацію аромату та смаку називають дескриптором.

Що дає колесо смаків

Допомагає знаходити дескриптори

Смак досить швидко губиться. І важливо швидко зорієнтуватись. Маючи перед очима всю бібліотеку основних смаків та ароматів, ви будете впевнені, що зможете розібрати як мінімум один дескриптор. В цьому допомагає як колір так і характер смаку.

Тренує пам’ять

У вас у голові формується бібліотека смаків або можна сказати словник. Така асоціативна колекція пришвидшить перебування смаків надалі.

Підвищує компетентність

Ви калібруєте “відчуття смаку” і будете впевнені, що правильно розрізняєте їх. Тренуючись з Колесом смаків, ви підлаштовуєтеся під міжнародний стандарт. В чашці кави можна знайти навіть 10 дескрипторів. Але щоб їх розрізняти, доведеться концентруватись, та мати смаковий досвід.

Вміння чітко розрізняти дескриптори дозволить правильно оцінювати каву. Знаходити в ньому дефекти та унікальність. Така навичка буде корисною як обсмажчикам кави, бариста, так і поціновувачам. І звісно ж тим, хто вирішив стати Q-грейдером.

Звичайно, мало просто роздрукувати його і повісити на стіну. Важлива робота з Колесом.

Як користуватися Колесом смаків

Перше з чого варто почати – ознайомитися з колесом.

І читаючи кожен дескриптор – спробувати згадати його смак. Так ви знатимете, з якими смаками можуть виникнути проблеми і які дескриптори варто “відкалібрувати”.

Далі – заварюємо каву. В ідеалі проводити капінг.

каппинг - дегустация кофе. Процесс приготовления

Наприклад, відчули, що у нього приємна кислинка. Але не можете зрозуміти яка саме. Фруктова, ягідна … вам потрібно всього лише подивитися на колесо.

Робота з колесом розпочинається з центру. Вибираємо базовий смак і рухаємося у його напрямі, щоб описати смак ще докладніше.

Завдання колеса – звузити ваше поле бачення та сконцентруватися. Щоб не відволікатися на інші уподобання. Так мозку простіше працювати і він використовуватиме такий процес мислення і надалі. Від загального до деталей.

Якщо у вас не вдається одразу отримати “фінальний” смак – не засмучуйтесь. Згодом ця навичка покращиться. Або в цій каві дескриптор виражений не достатньо чітко. Головне – практикуватися та не поспішати. Краще підходити до цього якісно, щоб сформувалося правильне уявлення про дескриптор.

Проводити такі тренування краще у спокійному місці, щоб максимально зануритися у процес.

Дочекайтесь поки кава охолоне, так рецепторам простіше аналізувати смаки.

Дескриптори можуть бути як загальний “персик” так і “кісточка персику”, “шкірка персику”. Звертайте увагу на тактильність та інші параметри, а не лише на смак.

Каппинговая ложка. Дегустация кофе

Як правильно “читати” смак

При дегустації кави використовується дві техніки – ортоназальна та ретроназальна.

Щоб відчути аромат – ми користуємося ортоназальною, просто вдихаючи аромат носом.

Ретроназальна працює тоді, коли кава вже в роті, і ми відчуваємо дескриптор на видиху носом.

Розуміння цієї техніки допоможе полегшити визначення дескриптора. Якщо ви починаєте, звикайте їй користуватися.

Тепер ви знаєте, що таке колесо уподобань і як ним користуватися. Залишилося завантажити його та почати тренування!

0
Кошик порожній!

Схоже ви ще не додали жодного товару.

Переглянути продукти