Fellow Stagg EKG – огляд


Чайник який обирають чемпіони – Fellow Stagg EKG
Про цей чайник можна розповісти багато всього, але найважливіше – це надвисокий контроль вливання та неперевершена ергономіка. Якщо ці речі для вас важливі – альтернатив немає.
Технічні “фішечки”, нагрів води
Фактична місткість на позначці “max” – 900 мл. І нагрівається цей об’єм приблизно за 4 хвилини (з 30 градусів до 96 зайняло менше 4).
Висока швидкість реалізована за рахунок широкої основи. Що має більшу ефективність передачі енергії від нагрівального елементу потужністю 1200 Вт та точність температури. Бо при нагріві, вода зверху зазвичай має нижчу температуру. Така форма потенційно сприяє перемішуванню води під час нагріву, що й призводить до рівномірності.

При наближенні до встановленої температури він не сповільнюється. Що робить процес нагріву дуже швидким. І при цьому гріється доволі тихо.
На відміну від інших чайників, не сильно набирає зайвої температури, максимум десь 1 градус. Цього ефекту не позбутись, бо вода нагрівається шарами, але тут він суттєво знижений.
Контроль нагріву здійснюється з PID, це високоточне керування нагрівальним елементом. Така система контролю використовується в дорогих кавоварках та дозволяє утримувати температуру в більш вузькому діапазоні. Тобто, з високою точністю.
Органи управління, процес використання
У бази чайника є 2 перемикача та 1 кнопка з регулятором. Максимальний мінімалізм.
Перемикач зліва відповідає за температурну шкалу – Цельсій і Фаренгейт. Та також можна активувати режим гри “змійка” (не кажіть це вашому бариста).
З правого боку – кнопка для режиму утримання температури (HOLD). В цьому режимі чайник може підтримувати температуру впродовж години.

І регулятор температури вмикає станцію при натисканні. А також, можна активувати режим секундоміру, коли зняли чайник зі станції. Коли ви його затискаєте, вмикається відлік 3 секунд, після яких запускається секундомір.
Після вмикання станції, чайник автоматично нагрівається до встановленої температури. Під час підігріву, буде блимати індикатор температури (C або F). При цьому, буде відображено як фактичну так і встановлену температуру.
І якщо станція ввімкнена і ви поставили чайник з холодною водою – він також автоматично почне її підігрівати.
Перемикачі виконані бездоганно. Щоб їх зсунути – не потрібно прикладати жодних зусиль і це приємно. Регулювання температури теж швидке, навіть якщо використовуєте чайник для заварювання чаю при температурі 70 градусів – зміна між температурами буде легкою.
Точність
Одразу скажу, що титул чемпіона для мене мало про що говорить. І той факт, що щось використовують на чемпіонаті – не показник того, що це дійсно того варто.
Але поспілкувавшись з учасником, він пояснив, що в регламенті точність має велике значення. Один грам різниці і бали мінусують. А значить, чим краще контроль – тим вище вірогідність виступити більш якісно.
Оскільки при виступі треба ще й говорити, можете уявити, що там вже не до контроля вливання. Хочеться щоб чайник спрощував завдання, а не робив челендж.
Наскільки це контрольований носик? Можна влити навіть одну краплю води. Тобто цілком реалістично додати 0.2г. І головне – не треба концентруватись на ньому під час вливання, контролюється органічно.
І якщо тримаєте потік води на низькому рівні, приміром 1.8г за секунду – його легко тримати без перебоїв. Це особливо важливо, коли сповільнюєте потік наприкінці вливання для високої точності кількості води. Або для заварювання технікою Osmotic Flow, для якої чайник підходить ідеально. Бо при повільному старті – починають падати краплі. В інших чайниках, треба починати більш агресивно, інакше вода буде загортатись за носик, а не виливатись вертикально.
І про вертикальність. Під час вливання з великою швидкістю – чайник не треба відтягувати на кілометр, що дуже практично при заварювання AeroPress.
Але для капінгу такий чайник не підходить, бо максимальна швидкість потоку води не достатньо висока.
Ергономіка
Все починається з кришки. Вона солідна та відчувається надійно. А як закривається… суцільне задоволення.
Відсутність хитань носика при зніманні з підставки. За рахунок форми, вода всередині не буде утворювати хвилі, які розхитують чайник. Тому вливати воду можна буде одразу ж.
І головне, заради чого ми тут зібрались – комфортний хват. Ручка підійде навіть для великих долоней. Але головне все ж таки – тип хвату.
Є чайники, які зручно тримати “збоку”. Але в такого хвату є недоліки, бо буде велике навантаження та низький рівень контролю. Бо доведеться контролювати чайник ротацією кисті. А це – доволі маленькі м’язи, які швидко втомлюються та можуть тремтіти.
Тому тут ручка зроблена таким чином, щоб чайник був продовженням руки. Навантаження на кисть при цьому суттєво знижується. Низ ручки надійно контактує з нижньою частиною кисті. А великий палець розташовується на логотипі, який є на ручці.

І потік води контролюється плечем та спиною. Це суттєво знижує втому від використання, навіть якщо заварювати каву раз на день. А якщо заварювати в умовах кав’ярні – безцінно.
Підсумки
Це такий чайник, з яким хочеться заварювати каву. Ба більше, навіть якщо вже маєте чайник – є сенс оновитись, бо це зовсім інший рівень.
Автор: В’ячеслав Дружинін (“coffee blog”)