6 Червня, 2021
adminhq

Колд Брю – Історія холодної кави та рецепт

колд брю кофе рецептколд брю кофе рецепт

Каву можна заварювати і холодною водою. Такий процес називається “колд брю” (холодне заварювання).

Гарний він тим, що можна зробити запас кави на тиждень наперед. Це особливо приємно з ранку, коли не хочеться шуміти кавомолкою або просто немає часу. І, звісно, він існує й у концентрованій формі. Чому це важливо – зараз дізнаєтесь.

Зміст:

Види холодної кави

Давайте відразу розберемося, які види холодної кави існують і який будемо розглядати в цій статті.

На даний момент можна назвати 3 види:

  • Голландська кава (Dutch coffee)
  • Колд Брю (Cold Brew)
  • Японська кава з льодом (Japanese Iced Coffee)

Голландський / Кіотска кава  – це коли лід перетворюючись на талу воду (або вода залита в ємність з льодом), по краплині потрапляє на мелену каву. Як у краплинних кавоварках, тільки дуже повільно та з низькою температурою. Це вимагає спеціального обладнання, яке називається Yama Tower. Така кава буде більш фруктовою, ніж звичайний “колд брю”.

Yama Tower

Колд брю – кава занурена у воду на тривалий період (як звичайне заварювання в чашці, тільки холодною водою; як правило, у холодильнику). Після заварювання, таку каву необхідно профільтрувати. На відміну від Кіотського, який фільтрується під час заварювання.

Підготовка та проціджування Cold Brew кави

Японська кава з льодом – заварюють звичним способом, гарячою водою. Але в ємності, в яку заварюють каву, знаходиться лід, щоб напій одразу ж охолоджувався. При цьому використовують пропорцію 1:10 замість 1:16. Бо лід розбавить концентрацію. Цей тип холодної кави дозволить отримати яскравіший і чіткіший напій, ніж чаклун.

Кожен варіант по-різному розкриває каву, тому краще пробувати все. Але почати можна з найпростішого варіанта – колд брю.

Історія Cold Brew

Історикам відомо, що холодну каву в Кіотському стилі (Японську) заварювали з 1600-х років.

Існує думка, що ця технологія заварювання потрапила до них завдяки голландським торговцям (нині Нідерланди). Які використали концентровану каву у подорожі. Така кава виварювалася до концентрованого стану, але не була заварена холодною водою. Його робили для того, щоб можна було не розводити на судні багаття, але при цьому насолоджуватися кавою.

Також відомо, що чай у Японії заварювали холодною водою ще до 1600 року.

Виглядає так, ніби кава, як продукт, у Японії набув популярності за рахунок голландців, проте до такого способу заварювання японці дійшли самі.

На сьогоднішній день ці види заварювання розділилися на два основні види:

  • Yama Tower (заварювання краплями води, щоб вона протікала через стовп меленої кави. Вважається, що кава витрачається ефективніше, бо відбувається “перколяція”)
  • Toddy Cold Brew (заварювання методом занурення меленої кави у воду та подальшої фільтрації)

Що потрібно для приготування Колд Брю вдома

Для настоювання

  • Мелена кава
  • Вода
  • Чиста ємність (склянка або френч-пресс)
  • Холодильник

Для проціджування

Найзручніший варіант це вирва Hario v60 з паперовими фільтрами. Або краплинна кавоварка з паперовими фільтрами.

Можна використати і Френч Прес. Доведеться акуратно виливати каву і вона буде каламутніша, ніж в інших випадках. Також він може “доварюватися” після фільтрації.

Ще один варіант – засипати каву у великі пакети для чаю та зав’язати їх ниткою.

І після приготування, витягнути кавові бомбочки і залишити проціджуватися у вирві.

Відмінність холодної кави від “звичної”

Смак

Якщо коротко, кава виходить іншою. М’якшою та солодшою. І досі люди діляться на тих, кому більше подобається кава з льодом та холодна кава (з льодом – використовується гаряча кава)

Кількість кофеїну

За рахунок тривалого контакту з водою, кофеїну в колд брю буде дуже багато. Тож пити його варто акуратно. Або використовуйте каву “Половина Кофеїну”, щоб зменшити її вміст.

Час екстракції

Екстракція колд брю займає 8-10 годин у порівнянні з 0.30-5 хвилин у варіанті з гарячою водою.

Гаряча вода змушує процеси проходити швидше. Цим і зумовлене таке повільне заварювання.

Строк зберігання

Якщо робити в стерильному посуді, термін зберігання може досягати 2-х тижнів. У звичайному варіанті за 3-4 дні він не повинен зіпсуватися. Зберігати краще в ємності з мінімальною кількістю повітря в холодильнику.

При цьому гаряча кава зберігається близько 8 годин.

Рецепт Колд Брю

  • Насипаємо 50 грам кави у банку
  • Заливаємо 500 мл води
  • Перемішуємо
  • Ставимо в холодильник на 8-10 годин
  • Проціджуємо в чисту ємність і зберігаємо у холодильнику

Що важливо знати

Як і у всіх способах заварювання, важлива якість кави, помелу та води.

Все починається з кави. Найкраще використовувати Спешелті кави середньої обсмажування (для еспресо). Якщо кава буде низької якості, то всі дефекти перейдуть у напій.

Крупність помелу – трохи більша, ніж для еспресо (дуже дрібний, але не в пил).

Чим більший помел, тим довше кави доведеться настоювати. Аж до 15 години.

Існує два підходи: робити відразу концентрат або “готовий”. Концентрат більш передбачуваний і займає менше місця. Його завжди можна розбавити та зробити більше варіацій напоїв.

Я рекомендую використовувати пропорцію ближче до концентрату, а саме 1:5 (наприклад, 100 г кави заливати 500 мл води). Це дозволить розбавити каву під свій смак.

Якщо збираєтеся робити відразу каву, яку можна пити без розведення водою, робіть пропорцію 1:16 (60 г кави на 1 літр води). Але знайте, що може вийти рідким.

Як пити Cold Brew

Звичайно, кубики льоду дуже гарно. Але насправді, для того, щоб смак розкрився, краще трохи підігріти напій. Так у ньому з’явиться насолода і він перестане бути плоским.

До речі, людина, яка винайшла “кавоварку” Toddy, надихнулася саме підігрітою Cold Brew.

Пити його можна без додавання інших інгредієнтів, але, щоб урізноманітнити, є кілька варіантів.

Головне, не забувати, що у ньому дуже багато кофеїну! Для тих, кому хочеться пити більше Cold Brew – рекомендую готувати його, використовуючи каву з половиною кофеїну.

Напої з Cold Brew

Колд Брю з молоком

Якщо у вас кавовий концентрат – краще додавати молоко, якщо каву не потрібно розбавляти використовуйте вершки або згущене молоко, щоб не втратити смак кави.

Колд Брю кава з молоком

Також можна зробити справжнє “3 в 1”. У нашому варіанті тестування проводилося з сухим молоком і пудрою. Результат виходить краще, ніж із “гарячою” кавою.

Cold Brew Tonic

Додати холодну каву в Тонік і перемішайте. Пропорції – за смаком. Смак тоніка згладжується і гіркуватість стає м’якшою. Більш освіжаючий напій складно придумати.

Автор: В’ячеслав Дружинін (кавовий блог)

1
Додати промокод:
Підсумок - 1 товар
Доставка обирається при оформленні замовлення
270 
Оформити замовлення