10 Лютого, 2023
adminhq

Гейзерна кавоварка – НАЙШВИДШИЙ рецепт

Вже існує ідеальна інструкція по заварюванню кави в гейзерній кавоварці. Але завжди можна зробити краще і простіше. Цей допис саме про це – швидкість та простота. 

Почнемо з головного. З попереднім рецептом кава виходила ідеальна, але заварювання тривало десь 5-7 хвилин. В цьому рецепті в мене вдалось отримати каву приблизно за 2:30

Головні плюси оновленого рецепту: 

  • Покращена швидкість
  • Немає необхідності змінювати потужність плити
  • Немає необхідності охолоджувати кавоварку. Заварюємо “до кінця”

Секрет простий: заливати в нижню частину меншу кількість води. Це і зменшує загальний час приготування. А ще – унеможливлює отримання гіркої, перевареної кави.

Все звучить занадто ідеально і просто? Так і є. То скільки води заливати?

В деяких кавоварках існує мітка, до котрої треба наповнювати нижню частину водою. Але вона може знаходитись і в верхній частині. Як це зроблено в Bialetti Brikka.

Риска для вимірювання кількості води, яку треба заливати в нижню частину гейзерної кавоварки для приготування

Наскільки менше буде води? Суттєво менше. Зазвичай прийнято заливати “до клапану”. І в кавоварці GAT на 3 порції це 180 грамів води. Але доливши до мітки – отримаємо 100 грамів. Це значить і енергії на приготування піде менше, і часу. Але в цій же кавоварці є мітка і у верхньому відсіку – там вже об’єм 130 грамів води.

Втім, не всі кавоварки мають такі позначки. Що ж тоді робити? По-перше, не хвилюватись. Вихід є, навіть декілька. По-перше, можна залити води за пропорцією до кави. Тобто, помножити грами кави на пропорції 5.5 або 6 – і стільки води заливати в нижню частину.

Приміром, в гейзерній кавоварці на 1 порцію, треба засипати 8 грамів кави. Помножуємо на пропорцію 6 – виходить 48 грамів води. 

Хочеться простіше, або немає ваг? Не проблема. Заливаємо воду до клапану, виливаємо в мірний стакан і залишаємо трохи більше половини води. Або якщо такого стакану немає – просто не доливаємо до клапану десь 1см. 

Кількість води, яку заливав в кавоварки:

1 порція – 48 грамів води

3 порції – 100-130 грамів води (краще 100)

6 порцій – 180 грамів води

Що дає менша кількість води?

Окрім швидкості нагрівання, отримуємо більше місця для пару, який буде виштовхувати воду вгору. Оскільки пару багато і він може стискатись, на відміну від води – пар буде виступати в ролі амортизатора. 

Але навіщо нам амортизація? От навіщо. При потраплянні води до меленої кави, кава починає збільшуватись в об’ємі. І це створює додатковий супротив для води. Вона не може піднятись крізь каву у верхню частину кавоварки. 

І їй треба підігрітись, щоб подолати супротив кави. Таким чином, тиск буде більшим. Але якщо це зробити швидко – вода почне підніматись не контрольовано і занадто швидко. В той час як при наявності “амортизації” – потік буде плавним. Це саме те, що нам потрібно для заварювання.

В “оригінальному” рецепті, ідеальній інструкції, ми добивались повільного потоку за рахунок зменшення потужності вогню. Тобто спочатку підігрівали воду на великій потужності, а потім зменшували до мінімальної. Тут все простіше – ввімкнули якусь потужність, заварили і зрозуміли, яку використовувати іншого разу, менше чи більше.

Головне пам’ятати, що чим більше буде контакт з водою (повільніше потік), тим краще і рівномірніше кава встигне заваритись.

То що зі смаком? Як можна налаштовувати?

Перше, з чого треба почати, це насиченість. Якщо смак кави вас влаштовує – регулюємо насиченість за допомогою додавання води або молока. Тобто ми отримаємо міцну каву, як еспресо, з якої можна зробити капучино. Або Американо. Або пити як є. 

Приміром, в кавоварці на 6 порцій отримали 120 грамів кави. Значить, порція 20 грамів. Можна сміливо додавати 60 грамів води на одну порцію. Тобто отримаємо 480 грамів кави з насиченістю як у фільтр кави (пропорція десь 1:15, бо використовували 31 грам меленої кави для заварювання).

Коли з насиченістю напою розібрались, переходимо до налаштування смаку. 

Тут все просто. Якщо у вас мелена кава і крупність помелу ми відрегулювати не можемо – грайте з кількістю води. Та швидкістю проливу води. Чим довше – тим насиченіше кава. Чим більше води – екстрація також збільшується.

Ще один варіант, можна додавати трохи більше кави, щоб зробити більший супротив для води. Тоді температура заварювання буде вища, а значить і кава буде заварюватись швидше. Це якщо помел у вас доволі великий, а кава виходить доволі кисла. Тоді можна засипати, трохи придавивши її.

Але це треба робити якщо вже спробували трохи збільшити кількість води та зробити потік повільним. Але зараз ви хоч будете знати, що можна робити для контролю.

Якщо є кавомолка – все значно простіше.

Визначились з потужністю плити, (кількість води залишаємо як вказано на кавоварці), дозуванням кави , які будете використовувати завжди, та корегуєте смак за допомогою помелу. Якщо кава гірчить – робимо помел більше. Якщо кава кисла та “водяниста” – робимо помел менше. 

Як бонус: іноді буває, що кава протікає нерівномірно, “плюється”. Або її взагалі немає, а є лише пар. Тоді треба перевірити, чи добре ви закрутили кавоварку. І чи встановлений кошик з меленою кавою нижче обідку ємності, в яку заливали воду. Вони мають бути на одному рівні.

Ось приклад:

Якщо трохи нижче – треба зняти шар алюмінію з обідка. Тоді ущільнювач буде виконувати свою роль та не давати пару виходити вверх, оминаючи каву. Тому що пар має давити на воду, а не контактувати з кавою.

Бонус для володарів індукційної плити:

З адаптером, налаштування для кавоварок були наступні:

1 порція – 130 градусів 

3 порції – 240 градусів (кавоварка для індукції, але ця плита діє від 12см, тому через адаптер гріли. Дно не плоске, зайняло більше часу)

6 порцій – 210 градусів

Автор: В’ячеслав Дружинін


0
Кошик порожній!

Схоже ви ще не додали жодного товару.

Переглянути продукти