Кавоварка для дома – як обрати
Дорога кавоварка для дому – не завжди запорука успіху. І кава, заварена в чашці, часто може вийти смачніше, ніж приготована в автоматичній кавомашині.
Тож орієнтуватися варто на готовий напій. Ця стаття допоможе визначитися, яка кавоварка для дому найкраще підійде під ваш смак.
Зміст:
- Загальні фактори які впливають на смак
- Кава в турці (джезві)
- Кава в чашці (по-польськи)
- Френч Прес
- Гейзерна кавоварка
- AeroPress
- Крапельна кавоварка
- Clever Dripper
- Вирва, v60, Chemex, Kalita (фільтр кава)
- Ручна еспресо кавоварка
- Ріжкова еспресо кавоварка
- Автоматична кавомашина
- Секретний спосіб
Перед тим як перейти до самих кавоварок, ознайомимося із загальними факторами, що впливають на смак кави.
Фільтрація
Є 3 типи кавоварок – з паперовою фільтрацією, з металевим ситом та без фільтрації.
Папір є ідеальним фільтром і не пропускає кавових олій. Якщо вам важливо контролювати рівень холестерину, кавоварки з паперовими фільтрами – відмінний вибір. І звичайно ж, смак у такої кави буде чистіший.
Кількість порцій
Наступне, що варто звернути увагу – кількість порцій. Деякі кавоварки розраховані на приготування великої кількості. У той час як в інших – на це піде багато часу.
Помел кави
Крупність помелу
Для кожного способу заварювання потрібна своя крупність. І чим вона дрібніша, тим важче подрібнювати (якщо мова про ручну кавомолку). Якщо ви купуєте одразу мелену каву – краще, щоб крупність була великою. Інакше кава швидше втратить смак під час зберігання.
Свіжість помелу
Кава найкраще зберігає аромат та смак, коли зберігається у зернах. Після подрібнення краще пити протягом 7-10 днів.
Так що “запасатися” кави краще в тому випадку, якщо у вас є кавомолка.
Якість помелу
“Роторна кавомолка” добре справляється з подрібненням спецій та приготування цукрової пудри. І єдина кавоварка для якої вона підходить – турка. У крайньому випадку, можна використовувати її для приготування в гейзерній кавоварці та крапельній.
Для кави важлива рівномірність частинок. І якщо у вас немає якісної кавомолки – кава у перевірених продавців буде гарантовано з високою якістю та підходити під вашу кавоварку. Хоча, крупність все ж таки може бути не ідеальною. Для кожного методу доведеться підлаштовуватись під помел.
Перейдемо до розгляду конкретних варіантів заварювання.
Кава в турці (джезва)
Цей спосіб набув популярності за рахунок простоти. Для отримання тієї самої “кави з пінкою” потрібно всього кілька хвилин. Але за процесом слід стежити.
Помел для кави в турці потрібен найдрібніший. І з цим впорається не кожна кавомолка. Відмінно підійде роторна та спеціальні ручні. При цьому роторна буде гамірною. А з ручної – процес подрібнення може зайняти близько 2 хвилин. Але якість при цьому буде кращою.
Мелену каву для такого варіанту брати не варто, роторні кавомолки досить доступні та практичні.
Я вважаю цей спосіб приготування найкращим. Тому що смак кави можна бачити за кольором пінки. Та вчасно зупинити процес заварювання. В інших методах доведеться підлаштовувати рецепт.
Переваги:
- Гарантовано смачна кава
- Не треба жодних “рецептів”
- Будь-який помел підходить
- Швидкість приготування до 10 хвилин
- Легко мити
- Можна робити каву з прянощами і цукром
- Стабільний результат
- Можна налаштовувати смак
Особливості:
- Дуже дрібний помел
- Треба слідкувати за процесом
Кава в чашці
Заварювання кави в кухлі відбувається так само, як і у френч прес. Відмінність лише тому, що після приготування у френч прес – частки фільтруються металевою сіткою.
Цей спосіб здається простим, але його вибирають професіонали. Він є стабільним і досить добре розкриває смак кави.
Кава з такою крупністю помелу (як цукор) довше зберігатиме смак. Що робить спосіб ідеальним для тих, хто не має кавомолки.
Переваги:
- Процес заварювання займає 4 хвилини.
- Простота
- Підходять зерна як світлої так і середньої обсмажування
Френч прес
На відміну від чашки, користуватися ним набагато зручніше. Кава вийде “без гущі” і її зручно робити одразу на кількох людей. Все залежить від розміру френч преса.
І ще цей пристрій ідеально підходить для збивання молока, якщо ви вирішите зробити капучіно.
Також у ньому можна робити Cold Brew. Напій буде не настільки чистим, як при використанні паперових фільтрів, але також смачним.
Переваги:
- Гарантовано смачна кава
- Простота
- Можна використовувати мелену каву
- Універсальність
- Підходять зерна як світлого так і середнього ступеню обсмажки
Гейзерна кавоварка
Справжня заміна еспресо вдома! Кава в гейзерній кавоварці вийде досить концентрована. І тут, як у випадку із джезвою, теж потрібна уважність. Інакше вона перевариться і буде гірчити.
Доволі зручний варіант, але трохи складніше аніж джезва. Від вас потрібно лише залити воду, засипати кавою та вчасно зняти з плити. І якщо ще не ознайомились з рецептом еспресо в гейзерній кавоварці, то знайте, що її треба вчасно охолоджувати.
Якщо у вас є кавомолка – краще все-таки замовити один раз помел під цей тип заварювання. Розмір помелу у цій кавоварці відіграє важливу роль. Він впливає на те, яку пропорцію будете заварювати. Але занадто дрібний – не підійде.
Переваги:
- Дуже якісне заварювання
- Не потрібні ваги
- Відносно легко мити
- Простота
- Портативність
AeroPress
Найуніверсальніша кавоварка для дому, яка зможе максимально розкрити потенціал зерна. При цьому кава можна варити різну за смаком та концентрацією. Все залежить від рецепту.
AeroPress дозволяє зварити дуже чистий напій, який буде по консистенції як чай. Або насичений і щільний, як у гейзерній кавоварці. Є вибір між паперовими фільтрами та багаторазовими (металевими).
Можливий контроль безлічі параметрів, але вона прощає помилки. Тож ваги теж не обов’язкові.
Переваги:
- Максимальне розкриття потенціалу кави
- Дуже легко мити
- Велика кількість рецептів
- Можна робити каву в горах/літаку
- Дуже міцна та компактна
- Підходять зерна як світлої так і середньої обсмажування
- Простота
- Готову каву можна брати із собою у термосі
Крапельна кавоварка
Її сприймають неоднозначно. Але якщо знати правила користування – електрична краплинна кавоварка є найпростішим способом отримати “фільтр кави”. І головне, можна приготувати навіть літр.
Так само як і в гейзерній кавоварці, потрібна лише мелена кава та вода. Далі натискаєте кнопку і вимикаєте, коли кава заварилася.
Головна помилка, яку роблять при використанні – засипають “не те” зерно. Для неї чудово підходить Specialty кава. Як світлого, так і середньої обсмажування.
Вибирати краще ту, що використовує паперові фільтри. За якістю напою вона досить високому рівні. Але іноді їй потрібне обслуговування (декальцинація).
Переваги:
- Простота
- Легко мити
- Стабільно смачний результат
- Готову каву можна брати з собою в термосі
Вирва “Clever Dripper”
Як і краплинна кавоварка, Clever Dripper варить якісну каву. І що найприємніше – тут не потрібне обслуговування. Як і в інших ручних способах заварювання, можна міняти смак, використовуючи різні рецепти.
Переваги:
- Простота
- Легко мити
- Стабільно смачний результат
- Можна брати на роботу та в подорож
- Не потрібен спеціальний чайник
- Каву можна брати з собою в термосі
Вирва, v60, Chemex, Kalita (фільтр кофе)
Ці ручні методи заварювання більш вимогливі до техніки заварювання, ніж Clever Dripper. Більше підходять для ентузіастів.
Переваги:
- Відносна простота
- Легко мити
- Досить стабільний результат
- Медитативний процес
- Каву можна брати з собою в термосі
Особливості:
- Бажано використовувати чайник з вузьким носиком та регулюванням температури
- Бажано мати ваги
Ручна еспресо кавоварка
Еспресо сам по собі – найвибагливіший напій. Якщо ви готові вчитися – ручні кавоварки здатні забезпечувати високу стабільність результату. Процес навчання може тривати близько тижня для базового розуміння процесів. Кожна ручна кавоварка має свої особливості. У якихось простіше готувати одну порцію, у якихось – кілька.
Результат – кава краще ніж у більшості кав’ярень. Можливість використовувати кавові зерна високої якості.
Переваги:
- Справжній эспрессо
- Стабільність
- Контроль всіх параметрів
- Швидкість приготування першої чашки
Особливості:
- Потрібні знання
- Дуже бажано мати ювелірні ваги
- Необхідна кавомолка з доволі точним регулюванням
Ріжкова еспресо кавоварка
Найнеоднозначніший тип кавоварки. Навіть професіоналам важко отримати в них добрий результат (якщо йдеться про побутові).
Якщо ріжок кавоварки з кремом-фільтром, що створює необхідний тиск, приготування кави в таких кавоварках досить просте. Але результатом буде не справжній еспресо.
Зазвичай на них пишуть “15 бар”, але для приготування еспресо, у професійних кавомашинах використовується від 5 до 9.
Якщо використовувати без “крему-фільтра” – це нестабільні кавоварки. Важко отримати добрий результат, але іноді це можливо. Для цього знадобиться якісна кавомолка. Ваги з точністю 0.1 грам.
І найголовніше – жодного контролю температури заварювання. Що означає, що навчитись заварювати майже неможливо.
“Домашні” збивають молоко недостатньо добре. Легше робити це за допомогою French Press.
Переваги:
Можуть готувати смачну каву
Особливості:
- Шум помпи при заварюванні
- Обов’язково потрібно вчитися
- Дуже бажано використовувати ваги з точністю до 0.1 г (ювелірні)
- Регулярне обслуговування
- Велика витрата води та зерен
- Тривалий прогрів для першої чашки (близько 15 хвилин)
Автоматична кавомашина для дому
Така кавоварка не робить ні еспресо, ні капучино. А лише “щось схоже” на ці напої. Чи не розкриває потенціал якісного зерна. За якістю заварювання програє навіть каву у кухлі. Потребує обслуговування.
Але такі, що можуть приготувати якісну каву і навіть еспресо, все ж таки існують. Випускає їх Nivona. Можна подивитись відео огляд.
Переваги:
- Потрібна тільки вода і кава в зернах
- Приготування натисканням однієї кнопки
Секретний спосіб
Це може здатися дивним, але в банку можна зробити смачну каву. Метод приготування називається Cold Brew (холодне заварювання). Кава просто настоюється у холодильнику протягом 8 годин.
Результат: У такій каві не буде гіркоти. І його можна “заготовити” одразу на тиждень, а то й місяць. Варто враховувати, що у ньому найвищий вміст кофеїну.
Комплект для приготування такої кави мінімальний. Вам не обов’язково мати ваги та навіть кавомолку. Потрібні лише паперові пакети для чаю та мелена кава.
Переваги:
- Велика кількість порцій (можна готувати концентрат і розбавляти його)
- Гарантовано смачна кава
- Не гірчить
- Добре зберігається у холодильнику
- Готову каву зручно брати із собою
- Дуже простий рецепт
- Не потрібна кавомолка (якщо використовується відразу вся мелена кава)
- Підходять зерна як світлого так і середнього обсмажування
- Каву можна брати із собою
Особливості:
- Вибагливий до якості кавових зерен
- Потрібні паперові пакети для чаю
- Тривалий час “заварювання”
Яким би не був спосіб заварювання, одне залишається незмінним – кавові зерна мають бути якісними.
Обираючи каву від Radiokava, ви можете бути впевнені, що це 100% арабіка свіжого обсмаження.
Автор: В’ячеслав Дружинін (кавовий блог)