16 Листопада, 2020
adminhq

Кавоварка для дома – як обрати

как выбрать кофеварку для домакак выбрать кофеварку для дома

Дорога кавоварка для дому – не завжди запорука успіху. І кава, заварена в чашці, часто може вийти смачніше, ніж приготована в автоматичній кавомашині.

Тож орієнтуватися варто на готовий напій. Ця стаття допоможе визначитися, яка кавоварка для дому найкраще підійде під ваш смак.

Зміст:

Перед тим як перейти до самих кавоварок, ознайомимося із загальними факторами, що впливають на смак кави.

Фільтрація

Є 3 типи кавоварок – з паперовою фільтрацією, з металевим ситом та без фільтрації.

Папір є ідеальним фільтром і не пропускає кавових олій. Якщо вам важливо контролювати рівень холестерину, кавоварки з паперовими фільтрами – відмінний вибір. І звичайно ж, смак у такої кави буде чистіший.

Кількість порцій

Наступне, що варто звернути увагу – кількість порцій. Деякі кавоварки розраховані на приготування великої кількості. У той час як в інших – на це піде багато часу.

Помел кави

Крупність помелу

Для кожного способу заварювання потрібна своя крупність. І чим вона дрібніша, тим важче подрібнювати (якщо мова про ручну кавомолку). Якщо ви купуєте одразу мелену каву – краще, щоб крупність була великою. Інакше кава швидше втратить смак під час зберігання.

Свіжість помелу

Кава найкраще зберігає аромат та смак, коли зберігається у зернах. Після подрібнення краще пити протягом 7-10 днів.

Так що “запасатися” кави краще в тому випадку, якщо у вас є кавомолка.

Якість помелу

“Роторна кавомолка” добре справляється з подрібненням спецій та приготування цукрової пудри. І єдина кавоварка для якої вона підходить – турка. У крайньому випадку, можна використовувати її для приготування в гейзерній кавоварці та крапельній.

кофе в роторной кофемолке
Кава змелена в роторній кавомолці

Для кави важлива рівномірність частинок. І якщо у вас немає якісної кавомолки – кава у перевірених продавців буде гарантовано з високою якістю та підходити під вашу кавоварку. Хоча, крупність все ж таки може бути не ідеальною. Для кожного методу доведеться підлаштовуватись під помел.

Перейдемо до розгляду конкретних варіантів заварювання.

Кава в турці (джезва)

Цей спосіб набув популярності за рахунок простоти. Для отримання тієї самої “кави з пінкою” потрібно всього кілька хвилин. Але за процесом слід стежити.

кофе в турке
Кава приготовлена у мідній джезві

Помел для кави в турці потрібен найдрібніший. І з цим впорається не кожна кавомолка. Відмінно підійде роторна та спеціальні ручні. При цьому роторна буде гамірною. А з ручної – процес подрібнення може зайняти близько 2 хвилин. Але якість при цьому буде кращою.

Мелену каву для такого варіанту брати не варто, роторні кавомолки досить доступні та практичні.

Я вважаю цей спосіб приготування найкращим. Тому що смак кави можна бачити за кольором пінки. Та вчасно зупинити процес заварювання. В інших методах доведеться підлаштовувати рецепт.

Переваги:

  • Гарантовано смачна кава
  • Не треба жодних “рецептів”
  • Будь-який помел підходить
  • Швидкість приготування до 10 хвилин
  • Легко мити
  • Можна робити каву з прянощами і цукром
  • Стабільний результат
  • Можна налаштовувати смак

Особливості:

  • Дуже дрібний помел
  • Треба слідкувати за процесом

Рецепт кави в турці

Кава в чашці

Заварювання кави в кухлі відбувається так само, як і у френч прес. Відмінність лише тому, що після приготування у френч прес – частки фільтруються металевою сіткою.

Заваривание кофе в кружке для дегустации
Заварювання кави в чашці для дегустації

Цей спосіб здається простим, але його вибирають професіонали. Він є стабільним і досить добре розкриває смак кави.

Кава з такою крупністю помелу (як цукор) довше зберігатиме смак. Що робить спосіб ідеальним для тих, хто не має кавомолки.

Переваги:

  • Процес заварювання займає 4 хвилини.
  • Простота
  • Підходять зерна як світлої так і середньої обсмажування

Френч прес

На відміну від чашки, користуватися ним набагато зручніше. Кава вийде “без гущі” і її зручно робити одразу на кількох людей. Все залежить від розміру френч преса.

капучино во френч пресс - взбитое молоко
Молоко для капучино, збите у Френч Прес

І ще цей пристрій ідеально підходить для збивання молока, якщо ви вирішите зробити капучіно.

Також у ньому можна робити Cold Brew. Напій буде не настільки чистим, як при використанні паперових фільтрів, але також смачним.

Переваги:

  • Гарантовано смачна кава
  • Простота
  • Можна використовувати мелену каву
  • Універсальність
  • Підходять зерна як світлого так і середнього ступеню обсмажки

Рецепт кави Френч прес

Гейзерна кавоварка

Справжня заміна еспресо вдома! Кава в гейзерній кавоварці вийде досить концентрована. І тут, як у випадку із джезвою, теж потрібна уважність. Інакше вона перевариться і буде гірчити.

приготовление кофе в гейзерной кофеварке
Кава в гейзерній кавоварці

Доволі зручний варіант, але трохи складніше аніж джезва. Від вас потрібно лише залити воду, засипати кавою та вчасно зняти з плити. І якщо ще не ознайомились з рецептом еспресо в гейзерній кавоварці, то знайте, що її треба вчасно охолоджувати.

Якщо у вас є кавомолка – краще все-таки замовити один раз помел під цей тип заварювання. Розмір помелу у цій кавоварці відіграє важливу роль. Він впливає на те, яку пропорцію будете заварювати. Але занадто дрібний – не підійде.

Переваги:

  • Дуже якісне заварювання
  • Не потрібні ваги
  • Відносно легко мити
  • Простота
  • Портативність

AeroPress

Найуніверсальніша кавоварка для дому, яка зможе максимально розкрити потенціал зерна. При цьому кава можна варити різну за смаком та концентрацією. Все залежить від рецепту.

Кофе в аэропресс
Приготування кави в AeroPress

AeroPress дозволяє зварити дуже чистий напій, який буде по консистенції як чай. Або насичений і щільний, як у гейзерній кавоварці. Є вибір між паперовими фільтрами та багаторазовими (металевими).

Можливий контроль безлічі параметрів, але вона прощає помилки. Тож ваги теж не обов’язкові.

Переваги:

  • Максимальне розкриття потенціалу кави
  • Дуже легко мити
  • Велика кількість рецептів
  • Можна робити каву в горах/літаку
  • Дуже міцна та компактна
  • Підходять зерна як світлої так і середньої обсмажування
  • Простота
  • Готову каву можна брати із собою у термосі

Рецепт кави в AeroPress

Крапельна кавоварка

Її сприймають неоднозначно. Але якщо знати правила користування – електрична краплинна кавоварка є найпростішим способом отримати “фільтр кави”. І головне, можна приготувати навіть літр.

кофе в капельной кофеварке
Кава приготовлена у крапельній кавоварці

Так само як і в гейзерній кавоварці, потрібна лише мелена кава та вода. Далі натискаєте кнопку і вимикаєте, коли кава заварилася.

Головна помилка, яку роблять при використанні – засипають “не те” зерно. Для неї чудово підходить Specialty кава. Як світлого, так і середньої обсмажування.

Вибирати краще ту, що використовує паперові фільтри. За якістю напою вона досить високому рівні. Але іноді їй потрібне обслуговування (декальцинація).

Переваги:

  • Простота
  • Легко мити
  • Стабільно смачний результат
  • Готову каву можна брати з собою в термосі

Вирва “Clever Dripper”

Як і краплинна кавоварка, Clever Dripper варить якісну каву. І що найприємніше – тут не потрібне обслуговування. Як і в інших ручних способах заварювання, можна міняти смак, використовуючи різні рецепти.

Приготування кави в Clever Dripper

Переваги:

  • Простота
  • Легко мити
  • Стабільно смачний результат
  • Можна брати на роботу та в подорож
  • Не потрібен спеціальний чайник
  • Каву можна брати з собою в термосі

Рецепт кави в Clever Dripper

Вирва, v60, Chemex, Kalita (фільтр кофе)

Ці ручні методи заварювання більш вимогливі до техніки заварювання, ніж Clever Dripper. Більше підходять для ентузіастів.

приготовление кофе в воронке hario v60 с использованием чайника с узким носиком
Кава в Hario V60

Переваги:

  • Відносна простота
  • Легко мити
  • Досить стабільний результат
  • Медитативний процес
  • Каву можна брати з собою в термосі

Особливості:

  • Бажано використовувати чайник з вузьким носиком та регулюванням температури
  • Бажано мати ваги

Ручна еспресо кавоварка

Еспресо сам по собі – найвибагливіший напій. Якщо ви готові вчитися – ручні кавоварки здатні забезпечувати високу стабільність результату. Процес навчання може тривати близько тижня для базового розуміння процесів. Кожна ручна кавоварка має свої особливості. У якихось простіше готувати одну порцію, у якихось – кілька.

ручная эспрессо кофеварка cafflano kompresso
Приготування еспресо в Cafflano Kompresso

Результат – кава краще ніж у більшості кав’ярень. Можливість використовувати кавові зерна високої якості.

Переваги:

  • Справжній эспрессо
  • Стабільність
  • Контроль всіх параметрів
  • Швидкість приготування першої чашки

Особливості:

  • Потрібні знання
  • Дуже бажано мати ювелірні ваги
  • Необхідна кавомолка з доволі точним регулюванням

Ріжкова еспресо кавоварка

Найнеоднозначніший тип кавоварки. Навіть професіоналам важко отримати в них добрий результат (якщо йдеться про побутові).

Якщо ріжок кавоварки з кремом-фільтром, що створює необхідний тиск, приготування кави в таких кавоварках досить просте. Але результатом буде не справжній еспресо.

Еспресо приготовлений в ріжковій кавоварці

Зазвичай на них пишуть “15 бар”, але для приготування еспресо, у професійних кавомашинах використовується від 5 до 9.

Якщо використовувати без “крему-фільтра” – це нестабільні кавоварки. Важко отримати добрий результат, але іноді це можливо. Для цього знадобиться якісна кавомолка. Ваги з точністю 0.1 грам.

І найголовніше – жодного контролю температури заварювання. Що означає, що навчитись заварювати майже неможливо.

“Домашні” збивають молоко недостатньо добре. Легше робити це за допомогою French Press.

Переваги:

Можуть готувати смачну каву

Особливості:

  • Шум помпи при заварюванні
  • Обов’язково потрібно вчитися
  • Дуже бажано використовувати ваги з точністю до 0.1 г (ювелірні)
  • Регулярне обслуговування
  • Велика витрата води та зерен
  • Тривалий прогрів для першої чашки (близько 15 хвилин)

Автоматична кавомашина для дому

Така кавоварка не робить ні еспресо, ні капучино. А лише “щось схоже” на ці напої. Чи не розкриває потенціал якісного зерна. За якістю заварювання програє навіть каву у кухлі. Потребує обслуговування.

Але такі, що можуть приготувати якісну каву і навіть еспресо, все ж таки існують. Випускає їх Nivona. Можна подивитись відео огляд.

Кава в автоматичній кавомашині

Переваги:

  • Потрібна тільки вода і кава в зернах
  • Приготування натисканням однієї кнопки

Секретний спосіб

Це може здатися дивним, але в банку можна зробити смачну каву. Метод приготування називається Cold Brew (холодне заварювання). Кава просто настоюється у холодильнику протягом 8 годин.

Результат: У такій каві не буде гіркоти. І його можна “заготовити” одразу на тиждень, а то й місяць. Варто враховувати, що у ньому найвищий вміст кофеїну.

Комплект для приготування такої кави мінімальний. Вам не обов’язково мати ваги та навіть кавомолку. Потрібні лише паперові пакети для чаю та мелена кава.

Переваги:

  • Велика кількість порцій (можна готувати концентрат і розбавляти його)
  • Гарантовано смачна кава
  • Не гірчить
  • Добре зберігається у холодильнику
  • Готову каву зручно брати із собою
  • Дуже простий рецепт
  • Не потрібна кавомолка (якщо використовується відразу вся мелена кава)
  • Підходять зерна як світлого так і середнього обсмажування
  • Каву можна брати із собою

Особливості:

  • Вибагливий до якості кавових зерен
  • Потрібні паперові пакети для чаю
  • Тривалий час “заварювання”

Яким би не був спосіб заварювання, одне залишається незмінним – кавові зерна мають бути якісними.

Обираючи каву від Radiokava, ви можете бути впевнені, що це 100% арабіка свіжого обсмаження.

Автор: В’ячеслав Дружинін (кавовий блог)

0
Кошик порожній!

Схоже ви ще не додали жодного товару.

Переглянути продукти