24 Грудня, 2022
adminhq

Кава в гейзерній кавоварці на індукційній плиті

Чи це взагалі можливо, приготувати смачну каву в гейзерній кавоварці на індукційній плиті? 

Якщо ви колись намагались це зробити, скоріш за все результат був дуже гірким та таким, що не хотілося б пити знову. Але виправити це можна за декілька хвилин, навіть не зіпсував жодного граму кави. 

Складнощі заварювання на індукції

Найбільша проблема індукційних плит в тому, що важко зрозуміти, яку потужність обрати. І не у всіх вистачає терпіння вишукувати на досвіді ту саму, яка підійде для заварювання. 

Враховуючи, що взагалі мало хто вміє заварювати каву в гейзерній кавоварці (бо не читали мою статтю), вірогідність отримати смачну каву знижується до нуля. 

І з самопіару до вирішення завдання. Але давайте його озвучимо:

нам необхідно знайти потужність плити, на якій вода буде виливатись у верхню частину повільно

Наскільки повільно? Чим повільніше, тим краще. Але якщо це буде не струмінь, який заливає плиту – це вже добре. 

Як має виглядати потік води, коли шукаєте потужність плити

Чому мова саме про воду? Тому що ми не будемо псувати каву для пошуку потужності. Це призведе до того, що у вас з’явиться додатковий фактор, який буде впливати на потік – спротив меленої кави. Тому використовуватимемо виключно без неї.

Втім, в реальному житті, однієї цієї потужності буде замало. Тому що мало хто збирається заварювати каву впродовж 10-20 хвилин. Тому розділимо процес на 2 кроки.

Крок 1 – велика потужність

Вона потрібна для того, щоб зрозуміти, скільки часу займає розігрів води до моменту, поки вона не з’явиться зверху. Цей крок робимо для практичності, але його можна пропустити, заливаючи в кавоварку окріп.

Але якщо ви використовуєте (і плануєте надалі так робити) холодну воду – обираємо середню потужність і вмикаємо секундомір.

В нашому випадку, в режимі Fry (смажити) для кавоварки на 6 порцій (330 мл води) було встановлено 210 градусів. І процес зайняв 2 хвилини.

Запам’ятовуємо цей час, але зменшуємо його на 30 секунд. Тому що нам потрібно вчасно знизити температуру, яку оберемо у другому кроці. 

Тобто, в моєму випадку, я кожного разу буду в першу чергу вмикати потужність 210 градусів в режимі Fry і на 1:30 зменшувати до тієї, при якій потік води буде повільним.

Режим “Fry” на індукційній плиті. Гейзерна кавоварка з адаптером для індукції.

Крок 2 – маленька потужність

Це найбільш важливий момент в заварюванні. До цього, в нас немає тиску пару, щоб вода почала підійматись вгору, як гейзер. Але від того, наскільки швидко вода розігрівається буде залежати і швидкість потоку води.

Для цього методу заварювання, треба обрати найбільш повільний потік. Так кава буде більш збалансованою і ви навіть зможете зварити еспресо (тобто каву з низькою пропорцією, 1:1 або 1:2).

Струмінь тоненький, значить потік достатньо повільний, щоб зварити еспресо.

Більш детально про це можна почитати в статті. Це все одно доведеться зробити, тому що налаштувати смак інакше не вийде. Потік – це лише маленька технічна дрібниця, без якої неможливо переходити до налаштування смаку.

В моєму випадку, я скидаю потужність до 160 градусів. І з цього моменту, через 2:20 в мене з’являється вода. І загальний час заварювання виходить трохи більше 5 хвилин (кава проливається приблизно за хвилину).

Як виглядає шкала часу заварювання кави для кавоварки на 6 порцій

Якщо брати діапазон потужностей від 1 до 10 – я би радив стартувати десь з 3-4.

Заварюємо каву

Ці 2 кроки – лише “теорія”. На практиці, доведеться просто вчасно перемикати потужність до низької, але далі дивитись на те, як тече кава. Якщо вона починає прискорюватись – можна зменшити потужність. Але головне, що ми “зайшли” на правильній швидкості і залишаємо ситуацію керованою. 

Тип кавоварки

Можна використовувати як звичайну, але з адаптером, або одразу взяти індукційну версію. Можливо таке, що індукційна дозволить отримати більше контролю над процесом. Тому що коли адаптер розігрівається на великій потужності – плита бачить, що температура гаряча та вимикає підігрів. 

Це через те, що гейзерна кавоварка не встигає взяти стільки енергії від адаптеру. Але це не критично і з адаптером працювати також комфортно.

Кавоварка G.A.T. для індукційної плити

Головне пам’ятати, що потужність підбирається під кожну кавоварку і розмір. Коли знайшли її – час зануритись у статтю по налаштуванню смаку, щоб отримати найкращу у своєму житті чашку кави. 

Автор: В’ячеслав Дружинін (“coffee blog”)


0
Кошик порожній!

Схоже ви ще не додали жодного товару.

Переглянути продукти