Кава в гейзерній кавоварці на індукційній плиті


Чи це взагалі можливо, приготувати смачну каву в гейзерній кавоварці на індукційній плиті?
Якщо ви колись намагались це зробити, скоріш за все результат був дуже гірким та таким, що не хотілося б пити знову. Але виправити це можна за декілька хвилин, навіть не зіпсував жодного граму кави.
Складнощі заварювання на індукції
Найбільша проблема індукційних плит в тому, що важко зрозуміти, яку потужність обрати. І не у всіх вистачає терпіння вишукувати на досвіді ту саму, яка підійде для заварювання.
Враховуючи, що взагалі мало хто вміє заварювати каву в гейзерній кавоварці (бо не читали мою статтю), вірогідність отримати смачну каву знижується до нуля.
І з самопіару до вирішення завдання. Але давайте його озвучимо:
нам необхідно знайти потужність плити, на якій вода буде виливатись у верхню частину повільно
Наскільки повільно? Чим повільніше, тим краще. Але якщо це буде не струмінь, який заливає плиту – це вже добре.

Чому мова саме про воду? Тому що ми не будемо псувати каву для пошуку потужності. Це призведе до того, що у вас з’явиться додатковий фактор, який буде впливати на потік – спротив меленої кави. Тому використовуватимемо виключно без неї.
Втім, в реальному житті, однієї цієї потужності буде замало. Тому що мало хто збирається заварювати каву впродовж 10-20 хвилин. Тому розділимо процес на 2 кроки.
Крок 1 – велика потужність
Вона потрібна для того, щоб зрозуміти, скільки часу займає розігрів води до моменту, поки вона не з’явиться зверху. Цей крок робимо для практичності, але його можна пропустити, заливаючи в кавоварку окріп.
Але якщо ви використовуєте (і плануєте надалі так робити) холодну воду – обираємо середню потужність і вмикаємо секундомір.
В нашому випадку, в режимі Fry (смажити) для кавоварки на 6 порцій (330 мл води) було встановлено 210 градусів. І процес зайняв 2 хвилини.
Запам’ятовуємо цей час, але зменшуємо його на 30 секунд. Тому що нам потрібно вчасно знизити температуру, яку оберемо у другому кроці.
Тобто, в моєму випадку, я кожного разу буду в першу чергу вмикати потужність 210 градусів в режимі Fry і на 1:30 зменшувати до тієї, при якій потік води буде повільним.

Крок 2 – маленька потужність
Це найбільш важливий момент в заварюванні. До цього, в нас немає тиску пару, щоб вода почала підійматись вгору, як гейзер. Але від того, наскільки швидко вода розігрівається буде залежати і швидкість потоку води.
Для цього методу заварювання, треба обрати найбільш повільний потік. Так кава буде більш збалансованою і ви навіть зможете зварити еспресо (тобто каву з низькою пропорцією, 1:1 або 1:2).

Більш детально про це можна почитати в статті. Це все одно доведеться зробити, тому що налаштувати смак інакше не вийде. Потік – це лише маленька технічна дрібниця, без якої неможливо переходити до налаштування смаку.
В моєму випадку, я скидаю потужність до 160 градусів. І з цього моменту, через 2:20 в мене з’являється вода. І загальний час заварювання виходить трохи більше 5 хвилин (кава проливається приблизно за хвилину).

Якщо брати діапазон потужностей від 1 до 10 – я би радив стартувати десь з 3-4.
Заварюємо каву
Ці 2 кроки – лише “теорія”. На практиці, доведеться просто вчасно перемикати потужність до низької, але далі дивитись на те, як тече кава. Якщо вона починає прискорюватись – можна зменшити потужність. Але головне, що ми “зайшли” на правильній швидкості і залишаємо ситуацію керованою.
Тип кавоварки
Можна використовувати як звичайну, але з адаптером, або одразу взяти індукційну версію. Можливо таке, що індукційна дозволить отримати більше контролю над процесом. Тому що коли адаптер розігрівається на великій потужності – плита бачить, що температура гаряча та вимикає підігрів.
Це через те, що гейзерна кавоварка не встигає взяти стільки енергії від адаптеру. Але це не критично і з адаптером працювати також комфортно.

Головне пам’ятати, що потужність підбирається під кожну кавоварку і розмір. Коли знайшли її – час зануритись у статтю по налаштуванню смаку, щоб отримати найкращу у своєму житті чашку кави.
Автор: В’ячеслав Дружинін (“coffee blog”)