Bialetti Brikka – гейзерна кавоварка для кожного
Bialetti Brikka, напевно, найкраща гейзерна кавоварка. Кава з неї виходить звична для більшості людей: щільна, насичена, ароматна. Але головне, не гірка і не кисла. Зараз розберемося, чому так і як з нею працювати.
Перше знайомство з нею, скоріш за все буде не таким вже й позитивним. Але це лише за рахунок того, що немає розуміння внутрішніх процесів. І знання особливостей кавоварки.
Якщо ви при цьому не наслідували слушні поради, які є в інструкції до неї, процес перетворюється в рулетку. Комусь пощастить і він одразу отримає смачну каву. Решта – отримують гірку, перепалену каву з “пилом”.
Приготування кави
На щастя, все просто. Єдине, що є найголовнішим – невеликий вогонь, на якому готуєте.
Чому так – розповім трохи далі. Поки що, процес приготування.
Все виглядає так:
- заливаємо воду
- засипаємо каву
- ставимо на повільний вогонь
- знімаємо, коли кава перестане наповнювати верхню частину
- одразу насолоджуємося
Вода
Тут, звичайно, використовуйте чисту воду. Або осмос, або осмос з мінералізатором – ідеально. Також підійде легенда легенд – Моршинська. На воді економити не можна, бо вона і кавоварку збереже і на смак впливатиме суттєво.
Скільки брати? В нашому варіанті Brikka на 120мл. Фактично, якщо доливати до клапана, буде і 140, але використовуємо саме 120. Так кава буде більш насиченою і в кінці приготування, так збережеться більше пінки.
В нижній частині зсередини є обідок, на який я орієнтуюсь. Він знаходиться нижче клапана. Я заливаю воду так, щоб залишилося десь 3мм до цього обідка. Якщо у вашій версії його немає, зважте воду один раз або залийте з мірного стакану і запам’ятайте рівень води.
Кожного разу, заливайте одну і ту саму кількість води.
Температура води
Бажано заливати підігріту, щоб швидше отримати каву. Та і в електрочайнику ефективність підігріву вища, турбуємося про екологію. Тобто, окріп з електрочайника – це ідеально. Можна трохи не догрівати, щоб не вирувала.
Кава
На наступному етапі, слід засипати мелену каву.
Яка кава?
Обсмажена для еспресо. Як середня так і темна. З асортименту Radiokava ідеально підійде “Milk”.
-
Молочна Кенія0 ₴
-
Молочний Сальвадор0 ₴
-
Мілк Бленд0 ₴
-
Молочна Ефіопіявід 235 ₴
Звичайно, бажано використовувати відкриту пачку впродовж 10-14 днів, якщо мова про каву в зернах. За умови, що ви щільно закриваєте її кожного разу.
В цілому, після обсмажки, кава буде найбільш смачною впродовж 3-6 місяців. Але занадто свіжа – теж не ідеально. Краще споживати починаючи приблизно з 10 дня з дати обсмажки.
Скільки кави?
Якщо кава в зернах, перед змеленням, заповніть кошик зернами. В мене вийшло 18 грамів. Тому, я буду використовувати цю вагу кожного разу.
Якщо кава мелена – засипайте до верху, але в жодному разі не трамбуйте. І змахніть пальцем залишки, які не влізли.
Якщо засипемо настільки багато, що доведеться давити на неї, а не постукувати – це вже занадто. Так може спрацювати клапан тиску і вода буде випаровуватись через нього, а через каву пройде лише частина. Тому не грайтесь з цим, це для еспресо машин з помпою.
Помел кави
Беремо десь вдвічі менше, аніж цукор. Це непоганий розмір, з якого можна починати.
Якщо в цифрах, в мене виходили чудові результати як на 10 так і на 15 кліках на кавомолці Comandante C40. Що є 300 та 450 мікрон. Цукор – 660 мікрон.
Тобто, розмір помелу для цієї кавоварки в доволі широкому діапазоні. Але якщо з певних причин щось пішло не так – можна підкорегувати смак. Якщо кава занадто гірка – збільшіть помел. Якщо кисла – наступного разу зменшіть.
Заварювання
Закручуємо кавоварку, ставимо на невеличке полум’я та чекаємо. Впродовж 2-4 хвилин кава вже почне заварюватись. Якщо декілька крапель кави з’явились і процес зупинився – трохи додайте вогню. Але зовсім трохи.
В ідеалі, щоб заварювання тривало 10-25 секунд з моменту відкриття клапану до завершення (вона почне вирувати та створювати великі бульбашки).
Одразу ж знімаємо, заливаємо в чашку і насолоджуємося. Виходить приблизно 80мл готового напою. Пінка зникає швидко, тому встигніть насолодитись в перші секунди.
Чому кавоварка особлива?
Клапан. В звичайній кавоварці вода починає підніматись при температурі десь 85 градусів і контактувати з кавою. Тут – те саме. Але після цього, вода продовжує рух в звичайній. А тут – клапан не пропускає воду, поки тиск не підніметься.
Це як двері, які можна відкрити лише з допомогою декількох людей. Ви стоїте перед ними і чекаєте поки хтось ще допоможе.
До чого це призводить з точки зору кави? Вона переходить в “режим” pre-infusion. Є така функція в еспресо кавомашинах. Тобто, кава заливається гарячою водою і набухає. В цей час, звичайно, вона вже починає заварюватись. Та вода з якою вона контактує, починає розчиняти хімічні елементи з меленої кави.
Цей процес полегшує подальше приготування, коли клапан відкриється і вода зможе протікати через каву. По-перше, кава збільшиться в об’ємі та затримає дрібні часточки в собі, тобто утворить натуральний фільтр. Через який можливий рух води, а от часточки вже не пройдуть. Так ми отримаємо чистий напій.
По-друге – температура води підвищиться. Швидше за все, це буде 110-120 градусів Цельсія. “Як так? Вода ж закипає при 100 і перетворюється на пар, ти обманюєш” – скажете ви. А я нагадає, що при зростанні тиску всередині кавоварки, температури кипіння також підвищується.
Тому, на відміну від звичайної гейзерної кавоварки, ми маємо довший “pre-infusion”, скоріш за все трохи вищу і більш стабільну температуру заварювання (бо вона поступово піднімається і потім впродовж короткого часу залишається більш менш незмінною).
І чим вище температура, тим швидше проходить екстракція кави. Але як бонус, вища температура, як правило, робить каву більш комплексною та інтенсивною. Тобто, ви зможете відчути смаки, які не зможете отримати в жодній іншій кавоварці.
І, звичайно, Crema. Вони утворюються в тому числі за рахунок тоненького отвору, через який проходить кава. Це суміш вуглекислого газу з жирами, які є в каві. Тому, треба мати свіжомелену каву, щоб її отримати. Але і без пінки – кава буде насиченою і ароматною.
Як мити кавоварку
Читаємо інструкцію і бачимо, що треба додати воду в нижню частину і 2 чайні ложки оцту. Заварити без кави. Це для глибокої чистки і якщо використовували погану воду, яка залишає накип.
Для якісної води, розбирайте, мийте всі компоненти теплою водою і витирайте насухо. Зберігати бажано в розібраному вигляді для кращої вентиляції.
А для того, щоб зварити еспресо в гейзерній кавоварці, читайте цю статтю.
Гейзерна кавоварка – це те, що має мати кожен поціновувач кави, щоб урізноманітнити свій смаковий досвід. На цьому все, пам’ятайте, кава буває різною.
Автор: Дружинін В’ячеслав (coffee blog)