Портативна Еспресо Кавоварка Wacaco Pixapresso


Еспресо без запар, та ще і будь-де, став можливим. Сьогодні на огляді компактна еспресо кавоварка на акумуляторах від бренду Wacaco. Який з 2013 року спеціалізується на портативних кавоварках, особливо в сегменті еспресо. І якщо в двох словах – їм вдалось.
Pixapresso може як сама нагрівати воду, так і прочавлювати її з нормальним тиском.

Зазвичай в бюджетних Еспресо кавоварок є дві проблеми: потужність помпи і нестабільність температури води. І заварити можна лише лунго. І то – не ідеальний. Бо холодна вода потрапляє в маленький бойлер під час заварювання. І на виході отримуємо недоварений смак. В якого немає деталізації.
Тут історія зовсім інша. Ми розігріваємо всю воду одразу. І кава виходить дійсно гаряча. За таку ціну такий результат я дійсно не очікував. Але звісно чудес не буває, тому і компроміси теж є. Як без них.
В результаті тестів, мені вдалось заварити як рістретто, що вже говорить про можливості помпи. Так і більше ніж лунго. В чашці можна отримати 90-95 г кави, яка буде нагадувати міцний американо. Принаймні якщо використовувати цю Індію яка дозволяє варити таку велику пропорцію.
Комплектація
В рідній комплектації є адаптер для капсул. І кошик для меленої кави, який має два положення – на 8 г з проставкою і на 16 г кави без підставки. Також ложка темпер і дозувальне кільце.
І скажу одразу, що можна зняти пружинку яка створює штучний супротив для штучних крема. Я б сказав можна і треба. Особливо якщо є кавомолка і вмієте налаштовувати помел. Бо так вона і сушитись краще буде.

Але є і недолік в такій конструкції. Якщо використовувати проставку для закладки 8 грамів – кошик буде гуляти в боки. Так, що навіть трохи меленої кави в чашці опиниться.
Тому я раджу використовувати без неї. І варити використовуючи до 16г меленої кави. Звісно, кави в такой кошик можна засипати і менше.
Також є 2 пластикових стаканчика, які не треба прогрівати. Що ідеально для подорожей.
Загальна інформація
Всередині бак для води на щедрих 110-120 грамів. Фактично це знімає обмеження на кількість рідини в чашці. Бо більше 90 грамів проливати крізь кавову таблетку я і не бачу сенсу.

Живить все це акумулятор, який складається з 3 елементів з’єднаних послідовно. Це підвищує напругу і зменшує струм. Але зменшує загальну ємність батарей. Тому фактично маємо елемент на 3000 мАг. Але 12 вольт.
Який заряджається від зарядки на 5В і 3А впродовж 2 з половиною годин. Під час заряджання користуватись нею не можна. Тобто заварити від мережі не вдасться.
Елементи керування, меню
Тут всього дві кнопки. Одна механічна, яка відповідає за перемикання між режимами заварювання і активує режими.

Довге натискання на 2+ секунди вмикає і вимикає кавоварку.
Далі короткі натискання дозволяють обрати яку дозу кави збираєтесь заварити. І для початку заварювання треба на секунду затиснути її.
І друга кнопка – сенсорна, прямо на екрані. Яка перелистує додаткове меню, в якому такі елементи як ручний підігрів, ручний пролив води, налаштування звуку, встановлення температури води, налаштування передзмочування (pre-infusion).
Після обрання налаштування температури, ми змінюємо її натисканням механічної кнопки. Все доволі інтуїтивно.
Анімація екрану дуже крута. І показує температуру води при нагріванні.
Логіка роботи
Кавоварка запам’ятовує який з основних режимів був встановлений перед вимкненням. Це значить, якщо ви завжди готуєте подвійний еспресо, достатньо буде ввімкнути кавоварку і затиснути кнопку для приготування. Кожного разу перелистувати на потрібний режим не доведеться.
Хоча тут є нюанс. Якщо заряд акумулятора не дозволить підігріти таку кількість рідини, він не буде показувати такий режим.
Але в ручному режимі таких обмежень не передбачено. І якщо ви заливаєте в неї окріп, в не холодну воду, то приготувати американо все одно вдасться.
Потенційні недоліки
Є імовірність, що заварити кілька чашок кави поспіль може не вийти. Бо якщо кавоварка перегріється – їй треба 5-10 хвилин, щоб охолонути.
Якщо робити 3-4 заварювань поспіль – їй може бути не комфортно. На практиці я з таким ще не зіштовхувався. Бо заварював каву не “на потоці”, а в органічній швидкості. І в основному лише догрівав воду, а не підігрівав з нуля.
І ще одне місце – ущільнювач на кошику. Якщо його часто розбирати і збирати, є ризик його пошкодити.
Саме тому пружину я не ставив би, щоб легше було сушити цю деталь. За рахунок чого, не треба буде розбирати її так часто. Але то я занадто прискіпливо дивлюсь.
І третій момент вже наведено – проставку для зменшення дози кави я б не використовував. Кава виходить гарна, але є ризик зробити її менш ідеальною.
Якщо ще доколупатись, то заглушка на порт зарядки вдягається по хитрому.
Температура води
Це найбільш важлива функція. Так, побутові кавоварки теж мають 3 температурних режима. Але тут вода як нагрілась, так одразу і використовується. І холодна вода не буде наповнювати бойлер. Яку він не встигне догріти.
Тут можна обрати 88, 92 і 96 градусів. Це робить результат більш стабільним і передбачуваним. І комплексність смаку це доказує.
Зазвичай я використовував її на 92 градусах, бо це золота середина. І каву не перепалить і смак розкриється.
Хитрощі використання
Є 3 варіанта. Або заливати холодну воду і просаджуати акумулятор і чекати довше, поки вона нагрієтбся.
Або заливати окріп і догрівати. Що займе хвидину для догрівання 80 мл до 92 / 96 градусів.
Або заливати окріп до максимуму, дати нагрітись впродовж секунд 30. Злити і залити окріп ще раз, але вже стільки мл скільки треба. І ввімкнути догрів. Тоді догрівання акумулятором 18 секунд займе а не хвилину. І заряджати її доведеться рідше.
Нагрів води
Для 80 мл води, треба 6 хвилин на нагрівання, якщо використовувати воду кімнатної температури. Фактично, можна поставити її грітись, а в цей час змелювати каву і готувати таблетку. І робити це в режимі ручного підігріву. Бо так вона не почне одразу ж прочавлювати воду. А для цього треба буде затиснути кнопку ще раз.
Але в такому режимі можна буде заварити лише кілька чашок.
На практиці, одного заряду акумулятора вистачило на 14 заварювань кави. З яких одне було – повний прогрів 80 мл води. Кілька шотів геть без прогріву. І десь 10 з догріванням залитого окропу.
Але догрівання було як хвилинне так і 20 секунд, міксований режим.
Тобто як бачите, якщо використовувати лише як догрівання води – заряджати доведеться раз в 4-7 діб. А може навіть і рідше. Якщо лише догрівати воду, можна потенційно заварити до 36 чашок подвійного еспресо.
Враховуючи, що температура води після прогрівання окропом і заливанням свіжого – показує 90 градусів, то можна заварювати геть без догрівання.
Але якщо подорожуєте, тут краще мати або power bank на 20Аг або розетку. Щоб заряджати між використаннями.
Чистка
Це величезний плюс цієї кавоварки, бо процес – більш чистий ніж в побутових і комерційних кавомашинах.

Достатньо відкрутити її і вичавити, а не вистукати кавову таблетку. На практиці, можна почистити серветками, або помити. Мінімум зусиль.
Але варто пам’ятати, що бажано все нормально сушити, з гарною вентиляцією. Тому, бажано все розбирати і розкладати на килимок.
Вода особливо любить залишатись в самій кавоварці. І тут частину можна витягнути використовуючи ложку яка йде в комплекті. Там є 2 пази, один з яких можна піддіти і зняти цей душ.
Але і наступний ущільнювач утримує воду. Хоча там ризик розвитку бактерій менше, час від часу краще мити і там.

Рістретто
Для пошановувачів цього напою, гарна новина. З 16 г – вариться прекрасно. Той самий характер рістретто, який хочеться пити.
Еспресо
Її можна використовувати як з меленою кавою, так і свіжомеленою. І якщо є кавомолка – краще знімати пружинку в кошику. Щоб отримати справжню текстуру еспресо.
Вариться все по часу як в звичайній кавомашині. Десь 22-35 секунд на заварювання.

Якщо потік доволі повільний і крема відсутні – значить треба збільшувати помел.
Або якщо вона зупиняється під час заварювання і потім продовжує – теж значить, що помел задрібний. І це не слабкість помпи. Бо комерційні кавомашини також не заварять гарну каву якщо помел занадто дрібний.
Каву можна сміливо заварювати з пропрцією навіть 1:1. Але 1:2 і вище все-таки буде більш смачно. Та і кави більше. Якщо помел налаштований правильно, на пропорції 1:2 – 1:3 (тобто 32 – 50 г кави на виході) кава буде фантастичною.
Але що дійсно здивувало, що збільшивши помел, можна вичавити ідеальний американо. 90 г кави в чашці за хвилину роботи помпи.
Тобто багатогранність кавоварки вражаюча. Зазвичай або робить гарний еспресо, а лунго вже не може. Або еспресо не може, а води безліміт. В той час як тут – весь спектр напоїв покривається, не втрачаючи якість.
Технічні параметри еспресо
Помел доведеться на 8 брати суттєво менше. В цифрах це 0.9.2 налаштування для 8г і 1.3.2 для 16г на Kinu m47 (для пропорції 1:2 на 92°С). Але для Еспресо на 96°С з 16 г – налаштування було 1.2.
В цілому, гарні чашки 1:2 виходили зі швидкістю потоку 1.8г на секунду. 1:3 – до 2.2 г на секунду. І час заварювання – десь 24-27 секунд.
В рістретто можна було вичавити і на 0.8 г на секунду. Вона трохи страждала, зупинялась, але прочавила.
Хоча, в цьому режимі я суттєво зменшив помел і ввімкнув передзмочування. Тому загальний час був – хвилина. В довелось вмикати друге заварювання і чекати на друге змочування в 5 секунд. Але кава вийшла ідеальна.
Ігри з рецептом
Потенціал на цьому не завершується. Бо мені вдалось заварити смачно і світлу обсмажку. 16 г кави, 64 на виході за 45 секунд.
Враховуючи, що в ручному режимі ми можемо ще робити паузу в заварюванні (фактично, імітувати змочування), можна заварити в більш довгий шот зі світлої обсмажки. Даючи каві розкритись.
Вердікт
Я розглядаю її як домашню заміну кавомашині для 1-2 людей. Бо те, наскільки процес чистий – це фантастика. Та ще й гучність прийнятна і більш тиха ніж кавомашини. А результат – в більшості випадків тут буде краще.
За рахунок якості заварювання і стабільністі, вона дасть фору всім кавоваркам без PID. А компактний розмір і простота обслуговування – дійсно game changer.
Чи гарна це альтернатива ручним кавоваркам? Так, бо догрівання води – це золота функція. І передбачуваність стабільності тиску – теж. Немає необхідності думати, “чи не занадто сильно я чавлю”. Тобто, стабільність максимальна.
Процес простіше і приємніше ніж геузерна кавоварка. Як приготування так і чистка.
Акумулятори в подальшому можна замінити, а не викидати кавоварку.
Це нова ера еспресо. Раціональність та екологічність. Та й зроблено якісно.
Автор: Viacheslav Druzhynin


