Огляд кавомолки Baratza Encore


Кавомолка Baratza Encore зазвичай має приставку “базова”. Але що мають на увазі, кажучи “базова”?
Електрична кавомолка – це завжди зручно. А особливо, коли необхідно подрібнювати велику кількість кави чи робити це часто. Але ринок переповнений безліччю моделей, що робить процес вибору м’яко кажучи не простим.
І саме для цього, Бариста та інші люди з кавової сфери, винайшли слово “базова”. Мовиться про той варіант кавомолки, яка “коштує своїх грошей” і з якої впевнено можна починати та не розчаруватись у виборі.
Лише той факт, що розроблена вона у США, додає впевненості. За час перебування на ринку, вона зарекомендувала себе як гарний варіант для приготування фільтр кави. Але що ж робить її настільки привабливою?
Для кого вона підійде
В першу чергу це, звісно, використання вдома та в офісі.
Але якість помелу настільки висока, що особисто я легко бачу її і в кав’ярні, як кавомолка для фільтр кави (батч брю) та альтернативних методів (v60, AeroPress). Враховуючи, що фільтр кава вариться декілька разів на день – це ідеальний варіант.

Діапазон помелу
Налаштувань в кавомолці 40 і вони фіксовані. Може здаватись, що це багато, але на практиці, буде використовуватись лише 10-25 з них. Тому що більше 25 помел настільки великий, що він мало де знадобиться.
Але цього помелу вистачає одразу для декількох типів кавоварок. Список тих, для яких ця кавомолка точна підійде:
- Гейзерна кавоварка
- AeroPress
- Фільтр кава (крапельна кавоварка)
- Пуровер (V60, Origami, Clever Dripper та інші)
- Френч прес / чашка
Жорна та двигун
Потужність – це наше все. Двигун тут хоч може здаватись “слабеньким” за цифрами, але з щільною кавою світлої обсмажки проблем не виникає. Навіть на дрібному помелі. Що завжди є викликом для будь-якої кавомолки.

Все через те, що є вбудований редуктор. Жорна мають 550 обертів, коли немає навантаження. Це доволі низька швидкість для кавомолок і є гарним знаком. Це трохи знижує шум та впливає на зменшення статики (коли кава “прилипає” до всього навколо).
Потенційно, менше розігріває жорна та зерно і зменшує кількість “пилу” – дрібних часток кави.
Самі жорна – конічні, металеві, діаметром 40мм. Їх навіть можна замінити, або просто легко розібрати щоб почистити. Тип сталі – М3. Має властивості, які якраз підходять для функціоналу, а саме – збереження краю для подрібнення.
Якість змелювання
Тут я був трохи здивований. В тестах заварювання, вона показала себе з дуже приємним балансом смаку при заварюванні у пуровері (воронці V60). Було приємно пити і можна було чітко впізнати смаки, вказані на пакуванні кави.
Якість зображення знизу викликає занепокоєння, але це технічна “таблиця”, яку можна пропустити, бо висновки будуть в тексті.

Швидкість змелювання
Щоб спростити розуміння, ось таблиця:
Налаштування | Грамів кави змелено (за 10 секунд) |
1 | 6.5 |
5 | 7.5 |
10 | 9 |
15 | 10 |
20 | 11.9 |
25 | 12.1 |
30 | 14.5 |
Як бачите, швидкість приблизно 0.65-1.4г за секунду. Для фільтр кави – це буде приблизно грам за секунду. І це зручно, бо можна навіть не використовувати ваг, а лише секундомір.
Але це якщо заповнювати бункер з кавою. Якщо змелюєте дозу – 24 г кави на найменшому помелі (ділення 0) зайняло 50 секунд. 14 г – 40 секунд.
На діленні 14 (для фільтр кави) – 25 секунд для дози 14 грамів.
Це пов’язано з тим, що зернятка під кінець починають відскакувати від жорен. Тому треба трохи більше часу, щоб їх подрібнити. Це нормальна практика для будь-якої кавомолки, ефект називають “попкорн”.
Статика
Це було справжнє відкриття. Зазвичай, кава в електричних кавомолках (та і в ручних) налипає на жорна та до контейнеру, куди вона змелювалась. Щоб цього запобігти, люди (в тому числі я) використовують змочування кави невеликою кількістю води (спрей, або перемішують зерна ложкою, яку занурили у воду).
В цій кавомолці – її майже нуль. На невеликих дозах, до 20 грамів, її геть не відчутно. Коли подрібнював 60 грамів – був невеличкий натяк, але кава висипалась з контейнеру без проблем. Часточок не залишилось. А це на хвилиночку найбільша проблема усіх кавомолок. І тут її немає. Тому де б вона не стояла – біля неї буде чисто; “+300 до зручності”.

Змелювання однієї порції
Та вона колись перестане дивувати, чи ні? Додаєш 16 грамів, щоб отримати 14, а на виході отримуєш 15.9. Тобто, кави в жорнах майже не залишається. Це робить її ідеальною для змелювання однієї порції. Тому це така собі EK43 на мінімалках, бариста зрозуміють.
Це особливо важливо, коли використовуєте або різну каву кожного разу, або просто дорогу. Бо не хочеться кожного разу недомелювати 1-2г кави. А потім промелювати зайві грамів 5, щоб “очистити” від старої. Фактично, зручність як в ручній кавомолці.
До речі, є два режими змелювання. Натисканням на кнопку (поки натискаєте – змелює) та перемикач (для того, щоб ввімкнути і вимкнути, не тримаючи). Без секундоміру, але чим менше елементів – тим надійніше.
Налаштування помелу
Я був трохи здивований, коли побачив, який помел на найменшому налаштуванні. І одразу ж вирішив спробувати зварити еспресо, використовуючи дозу 14 грамів та сито з подвійним дном (це те, що утворює “штучний спротив” і з яким не треба підбирати помел).
Вийшла доволі прийнятна кава. Тоді я вирішив спробувати сито на 22 грами, але вже без подвійного дна. Результат – пити можна. Це не каже про те, що для еспресо її можна використовувати, а лиш про те, що діапазон, який є в інтернеті – 250-1200 мікрон – має підґрунтя.
Тобто, на найменшому значенні, розмір частинок кави буде 250 мікрон. Для еспресо зазвичай треба 180-200 та менше. Для фільтр кави – 600-900 мікрон.
Є навіть користувач Reddit u/Acavia8 який зробив зручну калькуляцію в мікронах. Кожен клік змінюватиме помел приблизно на 24.35 мікрона. Про що це говорить? Що налаштувань для фільтр кави цілком достатньо. Навіть трохи більше, аніж на Comandante, бо там крок зміни розміру – 30 мікрон.
Калькулятор такий: дивимось на ділення та примножуємо на 24.35, додаємо 250 мікрон.
Фактично, підібрати помел виходить доволі інтуїтивно. Проблем з цим не виникне.
Я заварював фільтр каву в діапазоні 11-17 кліків.
Для крапельної кавоварки, на 60 г кави (заливаючи літр води) використовував 16 кліків. Результат – доволі щільний.
Все це лише орієнтовні показники. Але з них сміливо можна починати.
Щодо регулювання – є нюанс. Ділення промарковані, але позиціонування бункера при цьому може бути трохи нерівним. Тому бажано рахувати кліки з 0 кожного разу, щоб бути впевненим.
Порівняння кліків з Comandante
Як же без цього. Я змолов каву (кожні 5 кліків до 30) і ось що вийшло візуально.
Помел Baratza Encore | Помел Comandante |
5 | ~10 |
10 | ~15 |
15 | ~20 |
20 | ~35 |
Це говорить про те, що калькулятор кліків орієнтовно працює. І можна виставляти початкове значення доволі впевнено. Єдине що, не можна порівнювати помел в мікронах на різних кавомолках, бо в них різний відсоток маленьких та великих часток.
Обслуговування
Виробник заявляє, що кавомолка розрахована таким чином, щоб слугувати близько 10 років за умови догляду за нею. Що доволі непогано. Але стає значно приємнішим, коли знаєш, що на ринку у вільному продажу є запчастини. Це та кавомолка, яку ще й відремонтувати реалістично.
Підсумки
Кавомолка – це необхідний елемент для отримання якісної кави. І цю, особисто я, буду 100% радити в першу чергу. Бо ручні кавомолки це гарно, але якщо треба подрібнити 40 і більше грамів кави – не дуже практично. Бо доведеться змелювати двічі. З електричною – це інший рівень комфорту.
Автор: В’ячеслав Дружинін (coffee blog)