Еспресо кавоварка Cafflano Kompresso – як користуватися
Cafflano Kompresso – це ручна еспресо кавоварка з величезним потенціалом. І, що найголовніше, у ній справді можна приготувати каву на рівні професійних кофемашин.
Трохи практики і ви зможете варити смачний еспресо, використовуючи лише кавоварку та кавомолку. Навіть без ваг та секундоміра.
Достатньо лише налаштувати помел і трохи звикнути до нового пристрою. І швидше за все це буде найкращий еспресо, який ви пили за все життя. Щоб потрапити на такий рівень приготування – треба розуміти еспресо. А для цього доведеться повчитися. І звичайно ж, дізнатися про особливості Cafflano Kompresso.
Якщо вам хочеться “просто варити каву” – достатньо таких знань:
- Заливайте воду 90-96 градусів
- Стискайте з усієї сили
- Орієнтуйтесь на час заварювання з моменту тиску 30-45 секунд
Зміст
- Переваги Cafflano Kompresso
- Що таке еспресо
- Як виглядає приготування еспресо в Cafflano Kompresso
- Cafflano Kompresso – як сильно стискати
- Як робити еспресо – практика
Переваги Cafflano Kompresso
Не потрібно підігрівати
Перша чашка еспресо готова приблизно за 3-5 хвилин. І тут їй просто нема рівних. Будь-яку іншу ручну еспресо кавоварку необхідно прогрівати, інакше температура заварювання відразу впаде.
Побутові та професійні вимагають 10-35 хвилин на розігрів перед тим як зварити першу чашку. Це робить її ідеальною для використання вдома. Захотіли еспресо – кілька хвилин і він готовий.
Контроль всіх параметрів
Навіть у професійних кавоварках немає такого контролю, як у ручних. І ці параметри можна швидко міняти. Також це дозволяє “рятувати” еспресо, якщо щось пішло не так, вчасно зменшивши тиск. Це дозволяє легко навчитися “розуміти” еспресо та зробити результат стабільнішим.
Портативність
Достатньо мати ручну кавомолку та кавоварку. Такий комплект для еспресо розміститься навіть у кишені куртки. А вага становитиме близько 500 грам. Це означає, що якісний еспресо завжди з вами. На роботі, у поїздках та навіть на природі.
Простота обслуговування
Усі ручні кавоварки значно простіше обслуговувати. Не потрібно проводити регулярну декальцинацію та вимивати кавові олії. І звичайно – тут немає піддону для води, який дуже важко чистити.
Безшумність
Єдиний шум при приготуванні – кавомолка та киплячий чайник. Відсутність звуку роботи помпи робить процес приємнішим.
Магія
У ній справді є трохи магії, тому що кава розкривається цікавіше, ніж у професійних кавомашинах. Швидше за все це пов’язано з падінням тиску під кінець приготування. Тому час приготування тут виходить за рамки звичних 30 секунд і може тривати всі 50 секунд.
Що таке еспресо
Перш ніж розпочати навчання, треба розуміти, що таке еспресо. Це кава, приготовлена під тиском від 5 до 9 бар з використанням гарячої води (90-96 ° С). Тенденції такі, що якісна кава чудово розкриває себе при тиску 7 бар.
Пропорції еспресо варіюються від 1:2 до 1:3 (Італія). Звичайно все залежить від вашого смаку і конкретних зерен.
Я волію робити 1:2. І якщо заварюю спешелті кави – трохи збільшую пропорцію. Із закладкою 12 грам роблю протоку 28 грам. Це дозволяє краще розкрити потенціал зерна.
Еспресо це досить складний напій, тому що можна регулювати безліч параметрів. Якщо хочеться робити справжній еспресо – доведеться повчитися. На щастя, на відміну від побутових «ріжкових кавоварок», тут процес піде швидше. І стабільність результату буде вищою.
Як виглядає приготування еспресо в Cafflano Kompresso
Крок перший
Відміряємо потрібну кількість зерен та подрібнюємо їх. Cafflano Kompresso розрахований на закладку кави 10-15 г. Золота середина 12-14 г.
Крок другий
Засипаємо свіжомелену каву, розрівнюємо її.
Трамбуємо за допомогою “мірної ложки-темпера”, що йде в комплекті. Завдання – зробити рівну поверхню. Тиснути потрібно від 5 до 15кг.
Включаємо чайник.
Крок третій
Не забуваймо вставити сито з ущільнювачем у колбу для води. На практиці він завжди залишається в неї і витягується тільки тоді, коли потрібно помити кавоварку.
Акуратно накручуємо колбу. Сильно затискати не потрібно, інакше важко розбирати та можна пошкодити ущільнювач. Достатньо закрутити трьома пальцями.
Крок четвертий
Заливаємо воду температурою 90-96 градусів (залежно від кавових зерен).
Хоча фактично працює і окріп.
Воду необхідно заливати практично до верху, залишаючи зверху трохи менше сантиметра. На колбі нанесені поділки, але вони не знадобляться. Якщо залити занадто мало – буде великий повітряний прошарок. Що призведе до того, що в готовому еспресо може вистачити рідини. Тож сміливо заливайте до верху. Це також допоможе із температурною стабільністю.
Крок п’ятий
Одразу ж після заливання води – вставляємо поршень і стискаємо з максимальним зусиллям. В ідеалі, щоб кава почала повільно капати, а не одразу проливатись. І процес завершився на 30-45 секунді.
Після чого зупиняємо процес скидаючи тиск. Для цього притримуйте нижню частину та витягніть поршень до появи бульбашок повітря.
Для чищення – продавіть воду, що залишилася, піднімаючи поршень два рази. Коли почнеться шипіння з появою піни, води всередині не залишилося.
Відкрутіть верхню частину та вибийте кавову пігулку. Можна промити водою чи протерти серветкою. Для чищення я використовую пензлик і насухо протираю рушником.
Cafflano Kompresso – з якою силою стикати
Найголовніше в Cafflano Kompresso – розуміння тиску. Для еспресо, тут потрібно додати силу приблизно від 32 до 54кг.
Конструкція розрахована на стиснення. Причому, великий палець для створення тиску не використовується. За статистикою, у жінок сила стиснення 30 кг, у чоловіків – 50 кг. Тож особливо замислюватися не варто – просто стискайте дуже сильно. На це і був наголос при створенні – максимальна простота та інтуїтивність.
Якщо у вас недостатньо сил – можна давити на кавоварку, а не просто стискати. Але будьте обережні, краще не перевищувати 54 кг. Так еспресо буде несмачним, і нижнє сито може зігнутися, що з часом виведе з ладу кавоварку. Я рекомендую орієнтуватись на 38кг.
Тиск (Бар) | Тиск (кг) |
---|---|
5 | 32 |
6 | 36 |
7 | 40 |
8 | 46 |
9 | 54 |
Силу стиснення можна перевірити, стиснувши ваги для зважування. Підкладіть під них щось або поставте на табурет і стисніть. Це буде приблизний тиск, який ви можете створити. Робити це не обов’язково, але так ви знатимете, яке воно.
Якщо ваша мета максимальний контроль процесу – ставте кавоварку на ваги та тисніть, а не стискайте. Краще робити це на поверхні, яка за висотою приблизно на рівні коліна. Так ви будете впевнені у стабільності результату. Тому що може здаватися, ніби ви тиснете недостатньо сильно. А насправді вода просто не здатна просочитися крізь кавову таблетку настільки швидко.
Виходячи з досвіду, через пару тижнів практики ви розумітимете приблизний тиск без ваг. І використовуючи тиск, у процесі приготування кави ви практично не докладаєте зусиль.
Як робити еспресо – навчання
Під час навчання ви будете робити помилки, але вони будуть корисним досвідом. І так ви навчитеся розуміти, який еспресо вам подобається і як його зварити.
Параметри, які ми будемо контролювати:
- Тиск (орієнтир 38кг)
- Температура води
- Помел / закладка
- Час екстракції / кількість кави
За одне заварювання можна міняти лише один параметр. Щоб зрозуміти, як він впливає на результат. Для зручності записуйте вага закладки, час приготування і вага готового еспресо. Щоб знати, який параметр краще налаштовувати.
Для навчання потрібні ваги. Я дуже рекомендую ювелірні. Коштують вони недорого, зате зручність на найвищому рівні. Змінивши закладку навіть на 0.3 грами, результат у чашці буде іншим.
А для тих хто хоче виняткову якість та повторюваність результату – на допомогу прийде стенд для Cafflano Kompresso. З ним навчання буде швидшим, оскільки ви чітко зможете бачити, який параметр потрібно змінити. І коли зупиняти процес заварювання.
Наприклад, ви зробили закладку 14 грам і хочеться отримати 28 г готового напою. Це можна зрозуміти і візуально, але точність дасть розуміння, чи потрібно щось міняти або варити трохи довше.
Параметр перший – налаштування помелу
Усі зерна трохи відрізняються. Тому доведеться навчитися підлаштовувати помел. У міру старіння зерна будуть змінюватися. І потрібно буде коригувати закладку чи крупність помелу.
Для базового налаштування, потрібна кава в зернах свіжої обсмажування (не більше 2 тижнів з моменту обсмажування). Бажано 250-500 грам. Свіжість гарантує наявність крему, за якою візуально можна буде оцінити якість. І такої кількості достатньо, щоби впевнено налаштуватися під один тип зерна. Знайти бажаний смак і швидше знаходити потрібний помел надалі.
Наше завдання – визначити який рівень помелу виставити на кавомолці і яку закладку використовувати.
Тут є 2 шляхи. Якщо у вас кавомолка з безступінчастим регулюванням – використовуйте ту саму закладку. Якщо крок регулювання на кавомолці досить великий – доведеться змінювати вагу закладки.
Параметр другий – трамбування кави (темпінг)
Темпінг – це навичка, яка прийде з досвідом.
Завдання при трамбуванні кави – зробити рівну поверхню з рівномірною щільністю. Тому можна тиснути до моменту, поки кава продавлюватиметься. Надмірний тиск не потрібно прикладати. Вода все одно давитиме з великим зусиллям.
Якщо у кавової пігулки буде перекіс – кава, швидше за все, буде перетравлена або не збалансована у смаку. За рахунок того, що вода протікатиме лише через частину таблетки.
Параметр третій – температура води
Золота середина – вода температурою 92 градуси. Після закипання потрібно залишити чайник із відкритою кришкою на 3 хвилини.
Щоб не чекати так довго, я переливаю воду в кухоль. Це дозволяє одразу знизити температуру води на кілька градусів. І приблизно через 30-60 секунд заливаю у кавоварку.
Температуру вибираємо залежно від кавових зерен. Якщо обсмажування світліше – потрібна температура вище – 96 градусів. Інакше кава вийде кислою. Для більшості спешелті кави, можна сміливо використовувати окріп!
Якщо ближче до темної – опускаємо температуру до 90 градусів. Інакше кава вийде гіркою.
Четвертий параметр – час екстракції
Час – лише орієнтовний параметр. Я прийшов до того, що в даній кавоварці хороші результати виходять за часу з моменту тиску від 30 до 45 секунд.
І одразу ж після налаштування помелу в цих межах – я не використовую секундомір. А орієнтуюсь лише на вагу готового напою. На смак впливатиме саме пропорція.
Практика
Подрібніть 14 грам кави та зваріть каву.
Якщо вода тече дуже швидко і процес займає менше 30 секунд – зменшіть крупність помелу або додайте 1 грам кави.
Якщо минуло 10 секунд і в кухлі немає жодної краплі – зупиніться і промийте кавоварку. Встановіть більший помел або зменшіть закладку.
У Cafflano Krinder рівень помелу для еспресо 6 і 7. При цьому жорна повністю блокуються в положенні 1. Виставляючи один з цих рівнів помелу, можна бути впевненим у тому, що доведеться зробити невеликі коригування ваги закладки.
У Xeoleo (вона ж Haanzhall) я використав рівень помелу 1 та дозування 10-13 грам.
Для Comandante – це приблизно 6-7 кліків.
Якщо вдалося налаштуватися під закладку 14-14.5 г – еспресо вийде більш збалансованим. Тому що з такою крупністю помелу – ймовірність появи каналу в кавовій подушці менша. І вода рівномірно протікатиме через всю каву. Якщо закладка 10 грам – підвищується ймовірність того, що вода знайде місце, через яке легше протікати.
Знаходимо ідеальний смак
У якогось зерна буде більше кислинки, у іншого – більше гіркуватості. І завдання при заварюванні – дізнатися про особливості зерна і підкреслити їх. Зробивши смак гармонійним.
Якщо коротко – чим менша екстракція, тим кислішою буде кава. Чим більше – тим гіршим. І посередині знаходиться те, що нам потрібне – баланс.
Проблема – Кава кисла
Що можна зробити:
- Збільшити температуру води
- Зменшити крупність помелу
- Збільшити пропорцію (при закладці 12 грам – зварити 28 грам замість 24)
Проблема – Кава гірка
Що можна зробити:
- Зменшити температуру води
- Збільшити крупність помелу
- Зменшити пропорцію (при закладці 12 грам – зварити 22 грами замість 24)
Попереднє змочування (Преінф’южн)
Передзмочення дає каві вбрати воду і розширитися. Що потенційно робить екстракцію рівномірнішою. Завдяки тому, що згладжуються похибки темпінгу.
Про це багато думати не треба. Передзмачення відбувається відразу ж, як ви починаєте заливати воду. Поки ви поставите чайник і вставите поршень – мине досить багато часу.
Але якщо ви вже стабільно варите каву без неї – можете почати експериментувати. Найкращий час pre-infusion – 10-15 секунд. Можна додавати невеликий тиск (близько 5-10 кг).
Тепер залишилося лише трохи попрактикуватися та насолоджуватися найкращим еспресо у своєму житті. І, звичайно ж, почастувати результатом рідних.
А якщо хочеться капучино – залишилося лише збити молоко у френч-прес.
Автор: В’ячеслав Дружинін (кавовий блог)