Порівняння ручних кавомолок 1Zpresso
У лінійці 1Zpresso знайдеться ручна кавомолка під будь-які завдання. Ця стаття допоможе визначитись, яка з них підходить саме вам.
Вибираючи кавомолку є 2 шляхи:
- вибрати одразу хорошу
- спочатку купити погану, а потім зрозуміти, що потрібно було брати хорошу
Найпоширеніші проблеми серед кавомолок – люфт жорнів та погана співвісність. Це призводить до того, що помел буде неоднорідним. А значить, заварити таку каву смачно не вдасться.
За рахунок того, що виробник націлений насамперед на якість, у всій лінійці 1Zpresso таких проблем немає. Всі вони відкалібровані на заводі і, звичайно ж, у них відсутній люфт.
Отже, вибір суттєво спрощується, тому що вибирати будь-яку та бути впевненим у якості. І доведеться робити вибір між рівнем функціоналу та ергономіки, які вам потрібні.
Способи заварювання
Джезва
Насамперед варто визначитися, яку каву ви заварюєте частіше: джезву, еспресо або фільтр.
У принципі, всі вони впораються із цими способами заварювання.
Незважаючи на те, що на сайті виробника не вказано, що модель 1Zpresso Q2 може подрібнювати каву для джезви або еспресо, це можливо.
Але це займе довше, ніж у старших моделей. Оскільки жорна не захоплюватимуть зерна настільки активно.
З кавомолками JX та JX-Pro ситуація істотно змінюється. Це одні із найшвидших кавомолок на ринку. І вони чудово захоплюють зерно, подрібнюючи його навіть “на муку”.
У той час як K-Pro та K-Max подрібнюють каву швидше, ніж Q2, вона поступається за швидкістю версіям JX. Так само як і у Q2, є момент, коли жорна повільніше захоплюють зерна при подрібненні “на муку”.
Отже, явний лідер зі швидкості та варіативності помелу для джезви – JX та JX-Pro. Потім йде K-Pro та K-Max і останнє місце у Q2. Але варто нагадати, що лише небагато ручних кавомолок на ринку здатні подрібнювати під джезву.
Еспресо
У еспресо картина покращується. Q2, як і раніше, відстає за швидкістю, але вже не так значно. Припустимо, що вам потрібно зварити еспресо із закладкою 14 грам.
І необхідна кількість обертів для подрібнення 10 г кави вийде:
Q2 – 70 обертів
K-Pro – 53 обороту
JX-JX-Pro – 47 обертів
За смаком, еспресо у всіх кавомолок виходить приблизно однаковий.
Звичайно, якщо збираєтеся подрібнювати каву для еспресо і особливо джезви – краще вибирати великі жорна. Ресурс у Q2 може закінчитися швидше за її 38мм. Тому якщо еспресо чи джезва – це основний спосіб заварювання, краще дивитися у бік старших моделей (JX, K), у яких діаметр 48мм.
Гейзерна кавоварка
Для цього способу заварювання підійдуть усі кавомолки. Крупність помелу більша ніж у еспресо, а значить швидкість буде приблизно однаковою.
Фільтр кава / Крапельна кавоварка
Усі кавомолки дають можливість заварити смачну фільтр каву. Причому зробити це, змінюючи крупність помелу, а не рецепт. Так, у помелі буде так званий “пил” (занадто дрібні фракції). Як і в інших кавомолках. Але цей “пил” не потрібно буде відсівати.
За швидкістю подрібнення все плюс мінус однаково. Єдине, що справді відрізняється – кількість кави, яку можна подрібнити за раз.
Таблиці помелу кавомолок
Ергономіка та відчуття від використання
Усі моделі суттєво відрізняються.
Підхід виробника такий, що акцент на якість подрібнення, без компромісів. І за фактом, різниця в ціні здебільшого закладена у відчуттях від використання та практичності.
Комусь потрібний контейнер на магнітах. Для когось важливо просто подрібнити каву.
А буває таке, що кавомолка використовується для різних способів заварювання протягом дня.
Намагаюся трошки описати кожен варіант:
1Zpresso Q2
Машина для подрібнення кави. Зі суттєвих плюсів – мінімальна вага і розмір. Що дозволяє використовувати її без проблем людям з будь-яким розміром долоні. Вона точно не викручуватиме кисть при подрібненні. Крім цього, її дуже легко чистити. Не обов’язково знімати жорна, можна просто відкрутити верхній контейнер та почистити щіткою, що йде в комплекті.
З недоліків можна назвати низьку ручку на ручці. По ергономіці вона значно поступається старшим моделям. Але якщо ви знайдете їй заміну – кавомолка стане ідеальною.
Також варто враховувати, що контейнер з меленою кавою доведеться відкручувати в кілька рухів. І у нього не закруглене дно, що буде не так зручно при чищенні.
Номери на кільці регулювання нанесені у зворотному напрямку і можуть використовуватися лише як орієнтир. Але без них, довелося б постійно рахувати клацання. При одному клацанні жорна змінюють положення на 25 мікрон. Що дає можливість дуже точного налаштування, навіть для еспресо.
Ще з особливостей при подрібненні ця кавомолка найбільше віддає вібрації в руку. Це не суттєво, але для когось може бути важливим.
Якщо потрібна кавомолка на кожен день або друга кавомолка для поїздок – Q2 підходить для таких завдань.
У комплекті є щітка з м’яким ворсом, для скидання частинок кави. І тканинний чохол. А ще вона поміщається в кавоварку AeroPress.
1Zpresso JX та JX-Pro
Універсальна машина, яка подрібнює каву з найвищою швидкістю. Але за рахунок цього доведеться докладати більше зусиль. А якщо зважати на те, що хват у неї широкий, підійде вона не кожному. Або доведеться затискати кавомолку ногами, щоб її легше було тримати.
JX не така ергономічна за хватом, як JX-Pro через відсутність розширення зверху. Натомість у JX при засипанні зерна не залишаться у кільці регулювання.
Істотний плюс JX-Pro – змінювати помел можна, не знімаючи нижній контейнер. І цифри на кільці регулювання розташовані у потрібному порядку. Користуватися дуже інтуїтивно. І нуль можна встановити саме у нуль. У той час як у JX він може перебувати на цифрі 3. І служитиме лише орієнтиром.
Але після чищення JX-Pro доведеться збирати, виставляючи нуль на місце. Для цього використовується кільце, що знаходиться під регулятором помелу.
JX-Pro привабливіша для тих, хто використовуватиме її для еспресо. Оскільки крок жорнів 12.5 мікрон, на відміну від 25 у JX. І для такого дрібного помелу це матиме істотне значення.
Обидві кавомолки мають контейнер для меленої кави, що знімається одним рухом. І він має закруглене дно для простоти чищення.
У комплекті можна знайти лише щітку із двома типами ворсу. Одна для очищення, інша для скидання частинок.
K-Pro / K-Max
Максимум зручності. Максимум практичності.
Почнемо із приємного комплекту. Тут є груша для здування пилу, пензлик як у JX і жорсткий кейс для перевезення.
Але все-таки найважливіша деталь у K – кільце регулювання помелу. Воно дозволяє за секунду переключитися між помелом для джезви та фільтр кави. І так само швидко – назад. І нуль у ній встановлюється зручніше, ніж у JX-Pro. Таке рішення є найбільш інтуїтивним. Не доводиться рахувати клацання та оберти. Все видно відразу, як тільки взяли кавомолку до рук.
Наступна перевага – приголомшлива ергономічність. Діаметр кавомолки невеликий і за рахунок цього користуватися дуже зручно. У руці лежить приємно, і можна відчути, за що віддали гроші. Тому що за балансом вона дуже добре опрацьована.
У версії K-Pro контейнер одним рухом не зняти, зате K-Max він на магнітах. І за рахунок цього збільшилася і кількість кави, яку можна подрібнити за раз. З 30-35 до 35-40. Після використання контейнера на магнітах до різьбової фіксації повертатися не захочеться.
Хід жорен – 22 мікрони за клацання. Що дозволяє бути більш універсальною, ніж JX. Але це якщо говорити про діапазон еспресо. У фільтр кави такий тонкий крок, швидше за все, не буде затребуваний.
Єдиний мінус, який мені вдалося знайти – два зерна можуть застрягти у верхній частині між віссю та зовнішніми стінками. Але це сталося лише один раз за час користування.
Таблиця кліків
Заварювання | 1Zpresso Q2 | 1Zpresso JX | 1Zpresso K-Max |
Джезва | 20 кліків | 21 кліків | 25 кліків |
Еспресо | 26 кліків | 36 кліків | 32 кліків |
Фільтр | 59 кліків | 68 кліків | 66 кліків |
Таблиця оцінок
Оцінки | 1Zpresso Q2 | 1Zpresso JX | 1Zpresso K-Max |
Еспресо швидкість | 5 | 10 | 8 |
Еспресо точність налаштування | 7 | 7 | 8 |
Джезва швидкість | 5 | 10 | 8 |
Фільтр швидкість | 10 | 10 | 10 |
Статика | 4 | 4 | 5 |
Ергономіка (хват, перемикання між способами заварювання…) | 3 | 4 | 9 |
Задоволення від використання | 3 | 6 | 9 |
Висновок
По-перше, варто пам’ятати, що кавомолка – це довгострокова інвестиція.
І тому що кава – дуже різноманітний продукт і смаки непостійні, я б рекомендував брати модель “із запасом”.
Такий підхід дозволить у разі чого використати кавомолку для будь-якого способу заварювання, без компромісів.
По-друге, варто пам’ятати про кількість кави, яку можна подрібнити за один раз. І Q2 у цьому плані зможе стати гарним рішенням, тому що з одного боку порція начебто невелика, але з іншого – ви можете помічати каву, не використовуючи ваги.
По-третє, кава – це емоції. І починаються вони з подрібнення. Тож варто враховувати і тактильні та візуальні відчуття від використання.
Сподіваюся, все це допоможе зробити вибір кавомолки, що підходить під ваші завдання.
Автор: В’ячеслав Дружинін (кавовий блог)