Пуровер – Як заварити 10 грамів кави
Мати надійний рецепт заварювання 10 грамів кави в пуровері – це безцінно. Як для тих днів, коли хочеться побалувати себе унікальним лотом, навіть під вечір. Так і тих, коли Radiokava вирішить “викатити” один з найрідкісніших лотів – Копі Лювак. Який продається всього по 20 грамів. І таким чином, можна буде мати дві спроби заварювання, хоча має вийти нормально з першого.
Спочатку я розробив цей рецепт для пуровера Cafec deep 27, але потім зрозумів, що він чудово працює з Hario V60, Cafec Flower та іншими пуроверами конічної форми.
Дослідження
Я випадково знайшов чудовий рецепт, який працює для закладки кави 10 грамів. Готуючи огляд Cafec Deep 27, я спочатку думав, що використовуватиму його виключно для Osmotic Flow. Але це не спрацювало, як очікувалося. Кава варилась надто довго. І більшості людей це б не сподобалось.
І оскільки я з тих, хто хоче донести людям найпростіший рецепт – почав пробувати різні підходи. З першої спроби був найнадійніший і простий рецепт – 14-220. Я відразу помітив, що тут такий підхід не підходить. Тому що з великими порціями води кава почне плавати, а потім залишиться на стінках і її важко буде змити наступними вливаннями.
Тому і вирішив зробити всі вливання невеличкими, щоб кава не плавала. У підсумку я отримав 10 грамів кави та 160 грамів води. І досить грубий помел для такої дози.
Рекомендація
Спробуйте цей рецепт на якійсь більш базовій каві, щоб підібрати помел. І звикнути до вливань. А вже потім беріть унікальну.
Рецепт – 10 грамів в пуровері
Кава: 10 грам
Розмір помелу: як цукор на дотик (як відправна точка). Для Comandante – 22 кліка. Kinu m47 – 3.2.
Вода: 160 грам (90°C для пластикових пуроверів і 92°C для скляних / керамічних – як стартова точка).
Вливання робимо середньої швидкості (я використовую потік приблизно 6 грамів на секунду).
Вливання
1 вливання – 30 грам (спіральний рух)
2 вливання – з 30 секунди – до 60 грам (вливаємо в центр)
3 вливання – коли потік води перетворюється на краплі – до 90 грам (вливаємо в центр)
4 вливання – коли потік води перетворюється на краплі – до 120 грам (вливаємо в центр)
5 вливання – коли потік води перетворюється на краплі – до 160 грам (вливаємо в центр)
Фактично: 30, 30, 30, 30, 40. Перше спіраль, решта – в центр.
Варіації
Ми завжди починаємо друге вливання о 0:30, але потім можемо додавати воду кожні 20 секунд або використовувати потік води як індикатор. Для Deep 27 з фільтрами ABACA+ – використовую потік. Для Hario V60 і Cafec Flower зазвичай наливають кожні 20 секунд (тобто на 30, на 50, на 1:10, 1:30), тому що він не так швидко стікає.
Загальний час заварювання: 2 хвилини (зазвичай).
Якщо у вас повільний фільтр – може бути інакше. І в такому випадку – використовуйте 20-секундні вливання. Не важливо, що ще залишиться вода – головне для нас це стабільність.
Фільтри, які я використовую: cafec abaca (для Flower Dripper) і cafec abaca+ (для deep 27). Фільтри Hario V60 також зазвичай відносно швидкі.
Результат
Це буде залежати від вашої кави, але зазвичай я відчуваю цікаву, коротку іскристу кислинку. А кава переважно солодка та округла. І одночасто з цим – не важка.
П’ять вливань – ідеально підходять для великого помелу і такої маленької дози. Кава встигає заваритись, але при цьому не перевариться і не заб’є фільтр.
З точки зору екстракції, я віддаю перевагу TDS близько 1,3%. Для звичайних людей: відрегулюйте розмір помелу, щоб кава пилася легко і не була надто насиченою.
Кава не повинна бути водянистою. Всі смаки мають легко сприйматися. Якщо кава здається занадто важкою, особливо у післясмаку, подумайте про збільшення розміру помелу.
Відео рецепт
Автор: Viacheslav Druzhynin