20 Лютого, 2025
adminhq

Складний шлях кави Гейша

У 1931 році дослідницька експедиція знайшла перші зразки Гейші, а на весь кавовий світ вона пролунала лише через 73 роки — у 2004-му. Чому шлях виявився таким довгим?

Грибок, який змінив історію

Знайомтеся, це Mycena Citricolor. Грибок-патоген, який завдавав і досі завдає чимало шкоди кавовим (і не тільки) фермерам Центральної та Південної Америки. Але що, якщо сказати, що поява Гейші тісно пов’язана з цим грибком? Не дивуйтесь, саме її стійкість до хвороб і врятувала цей сорт від забуття.

Банкір, який не знав, що змінить кавовий світ

А це Рудольф Петерсон (1904–2004) – американський банкір, який у 1967 році вирішив «звикати до землі» і придбав фазенду в Панамі.

Асьєнда, сеньйор! – лагідно виправив його місцевий агент, вказуючи на будівлю серед хащів. Це була Hacienda La Esmeralda.

Рудольф і гадки не мав, що його покупка через кілька десятиліть змінить кавовий ринок назавжди.

Відкриття Гейші

Щоб зрозуміти, як Гейша опинилася в Панамі, треба повернутися в 1931 рік. Тоді британський консул в Абіссінії (Ефіопія), капітан Річард Уоллі отримав листа з Кенії:

« ..сподіваюсь ви швидко зберете 10 фунтів кавових зерен у цій місцевості. З повагою, Айзек Джонс, керівник агродепартаменту Кенії» 

дочитавши цей лист, британський консул в Абіссінії (колишня назва Ефіопії), капітан Річард Уоллі негайно зібрав дослідну експедицію до вказаної у листі місцевості, на кафі – мові провідників, вона називалася Геша. Було це у 1931 році.

Коли дійшли до відправки зразків у дослідні станції Кенії та Танзанії, зʼясувалося, що мова кафа не має письменності, тому на зразках були зроблені надписи згідно транслітерації на слух – Geiscia, Gescia та Geisha.

Подорож за океан

«Слабка корінна система» «Низька врожайність» «Невиразна чашка» такі висновки зроблені були на дослідних станціях Кенії де культивували Гейшу. Що ж врятувало її від потраплянні на смітник? Фінальна частина звіту повідомляла: «Демонструє велику стійкість до кавової іржі та грибкових захворювань»

Це забезпечило Гейші квиток за океан. «Кавова іржа» вже постукала у двері багатьох ферм Центральної Америки. Центр досліджень тропічного сільського господарства (CATIE) у Коста-Ріці виконував роль штаб-квартири, створивши банк кавового зерна, який сьогодні є найбільшою колекцією у світі. CATIE розповсюджувала різне стійке до захворювань насіння по всій Центральній Америці. В цих дослідних посилках була і Гейша. На дворі був 1953 рік. Але смак кави отриманої з цих дерев стабільно був не вартим уваги.

Через 7 років, теж через «кавову іржу» Гейшу висадили в Панамі. Результат капінгу нікого не вразив і на неї знов махнули рукою.

Другий шанс

Посилка з насінням від CATIE доїхала і до Hacienda La Esmeralda. Починаючи з 1970-х років Петерсони почали культивувати каву. Окремо була розбита експериментальна ділянка де висаджували різноманітні сорти та зразки.

У ці кавові ясла і потрапила Гейша. Чашка Гейші як і раніше нікого не зацікавила, вирощування велося у дослідних цілях. Наприкінці 90-х років, коли виробництво кави стало більш зосередженим, Петерсони придбали високогірну ферму, яку вони назвали Jaramillo. Ферма була спустошена «ojo de gallo» (укр. око півня). Як протікає таке ураження кави?

Спочатку на листках з’являється малюнок, завдяки якому з’явилась назва захворювання, потім листя опадає, хвороба перекидається на ягоди кави, і, все – роки роботи півню під хвіст.

Рудольф Петерсон вже відійшов від безпосереднього керування фермою, справи вів його син – Деніель Петерсон, він і прийняв авантюрне, за думкою інших родичів, рішення висадити Гейшу на фермі Jaramillo. Чому вони так думали? На фермі висоти понад 1650 метрів, а в Гейші слабке коріння і вони вважали висадку слабких дерев на висоті марною справою. Проте Даніель розумів, що «око півня» не дасть іншій каві жодних шансів і краще ризикнути з Гейшею, ніж втрачати ферму.

Гейша вижила і дала врожай! Капінг добив всіх скептиків. Перетворення каченя на лебедя було завершено. Але про Гейшу ще повинен був дізнатися світ. Для цього знадобилося ще 6 років.Перший капінг перевернув усе. Виявилося, що вирощена на висоті понад 1650 м, Гейша отримала неймовірний смаковий профіль – жасмин, тропічні фрукти, темні ягоди, тамаринд.

Світове визнання

У 2004 році кава, яка брала участь у конкурсі Best of Panama, вразила міжнародне журі, якому було доручено оцінювати її. У складі його були такі культові для спешелті сцени особистості як Віллем Бут з Boot Coffee, Джефф Воттс з Intelligentsia Coffee та Рік Райнхарт зі SCAA. Рік Райнхарт з SCAA згадує:

«Переходячи від чашки до чашки, я сьорбнув одну й запитав: “Так, хто підсунув Ефіопію на стіл?” Очевидно, що це не панамська кава».

Ця безпрецедентно фруктова кава з нереальним ароматом жасмину була Гейшею, і конкурс 2004 року став світовим знайомством з нею. Цю каву виростили в Панамі — на фермі Jaramillo у провінції Бокете.

Гучний дебют Гейші підштовхнув зацікавленість рідкісними варіаціями арабіки у всій галузі. «Протягом кількох років Гейша поширювалася по всій Панамі, а згодом її почали культивувати на фермах Колумбії, Гватемалі, Сальвадору та Гондурасу», — зазначає Джефф Воттс.

Поверненя до витоків

Ось такий складний шлях довелося подолати Гейші. Після цього було безліч виграних національних та світових чемпіонатів, визнання серед найвибагливіших кавунів та неймовірне зростання ціни. Але відбулося ще одна, дуже цікава подія.

У 2007 році в Бенч-Маджі, Ефіопія Рейчел Самуель і Адам Овертон (це вони на фото) заснували ферму Gesha Village (укр. Село Геша). Вони отримали саджанці з місцевості Горі Геша, де, як вважають, були зібрані саджанці панамської Гейші.

Вирощують два види Геші. Геша 1931, яка генетично нагадує панамську Гейшу, і хейлрум* Горі Геша, який представляє генетичну різноманітність лісів Горі.

*Хейлрумом (укр. спадщина) називають умовну сортову варіацію, що складається з декількох сортових варіацій, які не вдається відокремити.

Бачите, Гейша як змій Уроборос повернулася у місце, звідки все почалося. І ще цікавий факт – консультував на початку заснування Gesha Village Віллем Бут – той самий, який був на першому капінгу Best of Panama у 2004).

Складний шлях кави Гейша. Чому так сталося?

Звідки в Гейші взявся той самий смак і чому довгий час його ніхто не відчував?

Є доволі серйозна теорія, що весь цей час Гейша адаптувалася до заокеанського теруару. І нам дуже пощастило, що це відбулося саме в Панамі. Бо потенціал місцевого теруару такий, що в Панамі, наприклад існує ферма Ninety Plus її назва означає, що найслабший лот с цієї ферми – кава з оцінкою 90 балів!

Але є ще одна риса яка притаманна всім яскравим лотам Гейші. Висота зростання. Як відомо висота вирощування сприяє виробленню складних кислот, а це вагома складова розкішного смаку.

Чув навіть такий вислів після одного з капінгів Гейші – калейдоскоп кислотності!

З власних спостережень можемо сказати, що Гейша яка зростала нижче 1600 м не вражає. В цілому, вважаємо що ми маємо справу з сукупністю різних факторів, які забезпечують нам вражаючий результат.

Вартість Гейші

І наостанок, трошки про ціну Гейші, ось лістинг з аукціону Best of Panama 2004. Як бачите, ціна вже при першій появі Гейші перевищувала ціну топової кави інших варіацій в 10 разів. Це пов’язано з труднощами культивації, унікальністю смаку і вдалим маркетингом)

Зараз топові лоти Гейші можуть коштувати і 1500 і 2000 доларів за 1 кг зеленої кави, а найдорожчий лот від Carmen Estates By Panama Red Carmen Café Trading коштував 10 005 доларів США за кілограм, набравши 96,5 балів.

Взагалі на ринку спостерігається ситуація, коли слово Гейша забезпечує лоту ціну мінімум у 30-60 доларів за 1 кг зеленого зерна при відверто посередньому для такої ціни смаку. Але ми, не дивлячись на складнощі, знаходимо найкращі лоти за чудовими цінами для вас.

0
Кошик порожній!

Схоже ви ще не додали жодного товару.

Переглянути продукти