26 Грудня, 2024
adminhq

Еспресо Кавоварка – Gaggia Сlassic E24 – Нарешті Латунний Бойлер

Цьогоріч Gaggia зробили справжню революцію, яка змінила історію. Вперше вони встановили на еспресо кавоварку Gaggia Classic латунний бойлер. Про нього ми ще поговоримо, а поки – давайте згадаємо, чим легендарна ця кавоварка.

Справжній еспресо

Але тут можна легко заварити не тільки еспресо, а навіть рістретто. І це буде дійсно кава як в якісній кав’ярні.

Клапан для скидання тиску

Соленоїдний клапан який має 3 позиції. Це напевно найбільш важлива функція, якої немає в більшості “домашніх” кавоварок. Після приготування еспресо, коли вимикаєте помпу, вода з групи “всмоктується” через спеціальну трубку в піддон. 

Це призводить до того, що ви маєте ідеальний контроль над кількістю кави в чашці. Бо через відсутність такої функції, у вас буде зберігатись тиск всередині і кава буде продовжувати протікати крізь ріжок в чашку, бо їй нема куди подітись. Тому про Еспресо, а тим паче рістретто – на подібних тачках можна забути. Якщо тільки ви не працювали в Дю Солей (примітка: Cirque du Soleil – вимагає від артистів надзвичайні можливості без допуску помилок).

Так ви можете одразу витягувати ріжок і готувати наступну порцію кави. Не чекаючи, поки спаде тиск всередині. Що може зайняти кілька хвилин, якщо не вгадали з помелом.

А ще – це дозволяє нормально промивати групу. Як водою так і з використанням чистячих засобів. Хоча для цього доведеться докупити “слипе сито”, бо в комплекті його немає. 

Ріжок і група 58 мм

Окреме щастя, бо мати комерційний розмір портафільтру це окреме щастя. В нього суттєво легше засипати каву та розрівнювати її. Особливо, якщо не використовувати голочки (WDT), а розрівнювати постукуванням по ріжку. Хоча, вдома можна і треба використовувати WDT, бо це дозволяє підняти стабільність на суттєво інший рівень. Як і збалансованість кави.

Ріжок цей зроблений з нержавійки, а не латунь з хромуванням. Тобто, хром з часом сипатись не буде. І чистити ріжок – одне задоволення, бо трохи протерти і він вже як новий.

А от група – це теж важливо. Бо комерційний розмір торкається і ущільнювачів (які інколи треба замінювати) і безлічі інших аксесуарів, якими можна прокачати тачку. Але головне, що група з латуні і вставляти ріжок – як в професійній тачці. І вона добряче нагрівається і при цьому прогріває ріжок.

В деяких домашніх кавоварках, ріжок часто починає виїжджати під час заварювання і вилітає, розливаючи каву і псуючи чашки. Тому значно приємніше, коли ріжок під час заварювання не треба притримувати.

І звісно ж, утримання стабільної температури за рахунок такої кількості металу – краще. 

Зручність сервісу

Хто б що не казав, а все треба обслуговувати. В той час як деякі інженери люблять підкидати “заміну лампи, повністю розбираючи двигун”, або інші прикольчики, коли це стосується авто, тут – все зроблено для людей. Хочеш розібрати тачку – відкрути два шурупа хрестовою викруткою і в тебе вже є доступ до внутрішніх компонентів.

Тобто ви зможете самі робити більшість обслуговувань, якщо колись до цього дійде. Але це важливо ще й тому, що ці тачки люблять прокачувати, ще й суттєво додаючи функціонал. Щонайменше, замінити тиск зі стандартних 12 Бар на 9 або 6, замінивши пружинку OPV (Over Pressure Valve, скидання надлишкового тиску) не стане надскладним завданням.

Потужна помпа

А цього разу не тільки потужна, але й більш тиха. Антивібраційне кріплення дуже щільне і робить свою роботу ідеально. Під час заварювання, стаканчики не їздять по піддону. Тільки в перші секунди, під час “холостої роботи” можна почути звук вібрації піддону. А потім – чистий звук помпи, який не буде різати вухо навіть в тих, хто любить тишу.

Так, помпа вібраційна, а не роторна, але потік кави при заварювання доволі рівномірний і стабільний.

Модернізація

До речі, влучне слово, бо “кастомізацію” можна провести майже будь-де, а от зробити більш сучасним – ні. Цю тачку люблять за те, що тут немає зайвих функцій. Вона “аналогова”, а не електронна. 

Але при цьому, на ринку є комплекти для додавання такого функціоналу. 

Легендарність

Моделі вже більше 30 років (перша зроблена в 1991) і основа не змінюється, а тільки покращується. Це записує її поряд з La Pavoni, Moccamaster та Chemex.

Бойлер

То шо, давайте тут про бойлер, бо логічно ж наче. Він став трошки більше, хоча 108 мл порівняно з 136 мл звучить не занадто епічно, але термо маса тут більша. Під час заварювання температура може впасти лише десь на 1 градус. 

Вага старого бойлера з алюмінію – 0.52 кг, нового – 1.3 кг. І гарна новина в тому, що новий бойлер можна встановити на більш старі моделі.

Відео про технічні нюанси бойлеру, звідки взята частина інформації.

Алюміній хоч і гріється швидко, але коли помпа заштовхує в бойлер свіжу холодну воду з баку – то загальна температура почне падати. Тому навіть з цієї точки зору, латунь – суттєве покращення. 

І звісно, підвищена ємність особливо важлива для утворення пару. В Артема вийшло якісно взбити молоко у великому пітчері (десь 300 г молока, на дві порції одразу).

І це до речі не термоблок, а саме бойлер. Тому під час режиму пару, він працює лише з водою яка в даний момент є в бойлері. Це обмежує нас до 60 секунд використання пару, але з цим легко жити на практиці.

Комплектація

Ложка, темпер, кошик “крема сито”, кошик на 1 і на 2 порції. Темпер одразу можна замовляти людський, щоб кайфувати від заварювання. А от з кошиками можна пожити і цими. Так, вони не відполіровані, тому мити їх трохи складніше, але еспресо виходить смачний навіть з ними. Навіть з ситом на одну порцію. 

На практиці, доза для одинарного 8-9 грамів, для подвійного – 17-18. 

Недоліки

Та як недоліки… особливості. Стімер крутиться тільки в одній площині. І має два отвори. Але можна замінити на 1, якщо хочеться. Але недолік полягає в тому, що протирати його важкувато, бо він не “холодний” (не подвійні стінки). На порятунок приходить спеціальна серветка, яка гарно впорається з цим.

Легендарний момент, Артем взбиває молоко у великому пітчері на 600 мл (300 г молока)

Підсумки

Тачка, яка дійсно підходить для домашнього еспресо. Гріти її можна всього 10 хвилин і цієї температури вже буде достатньо для якісного напою. Перехід в режим пару – 1 хвилина 12 секунд. Але починати користуватись можна і бажано – раніше. 

Капучино можна зробити з дуже якісно взбитою пінкою, яка підходить для лате арт. Доведеться трохи підлаштуватись під стімер, але це можливо. А от до еспресо – жодних питань. Стабільно варить шоти один за одним. Навіть заварювати на вагах не обов’язково, що робить процес ще простіше.

В наступній статті більш детально розберемося з капучино, але тачку вже сміливо можна замовляти і користуватись. До речі, в Італії і Швейцарії дістати її значно складніше, аніж в Україні.

Автор: В’ячеслав (один з ведучих YouTube каналу “КАВА”)

0
Кошик порожній!

Схоже ви ще не додали жодного товару.

Переглянути продукти