Легендарна Крапельна Кавоварка – Moccamaster
При виборі крапельної кавоварки є два варіанти: Moccamaster, та решта. В чому ж полягає легендарність цього творіння? І чи платите ви за “бренд”, або вона дійсно того варта?
Перше, про що треба знати – це легендарний дизайн, який розроблений Датчанином (напевно, батьківщина сучасної кави). Маючи фах – промисловий дизайн, стає зрозуміло, чому кавоварка вийшла такою практичною та витонченою.
Саме модель з цим дизайном виготовляється більше 48 років. Для розуміння, це на рівні еспресо кавомашини La Pavoni, кавоварки Chemex та скріпки. Тобто, проводяться невеличкі модернізації, але основа залишається незмінною.
Такий підхід суттєво відрізняється від масс маркета, який робить новинки щотижня, які доводиться викидати, коли в них щось зламається. В Moccamaster ми маємо надійність та можливість проведення ремонту. Тому що компоненти доступні в продажу і нікуди не збираються зникати.
Дехто каже, що кнопку раз на декілька років треба міняти. Але це краще, аніж кожного разу купувати нову кавоварку та підливати палива в глобальне потепління (пластик робиться з нафти).
Швидкість, потужність
Але є й другий момент, який суттєво відрізняє її від інших – швидкість заварювання. Все через величезний, потужний нагрівальний елемент, який виготовлений з міді. І широку скляну трубку, по якій піднімається вода.
Це забезпечує повне заварювання кави за 8 хвилин (вода проливається за 6, але каві треба профільтруватись. Час наведено для максимальної дози 1250 мл). В той час як в звичайній це буде більше 12. При цьому ми чітко бачимо, коли вода припиняє подаватись. І коли кава вже повністю стекла в колбу. Ці деталі дуже приємно бачити не тільки з точки зору естетики, а й практичності.
Опціональність
І як ви зрозуміли, для тих хто не любить пластик, можна встановити звичайну керамічну або металеву воронку замість рідної. І зняти кришку з серверу щоб не було контакту з пластиком. До речі, те що її можна нормально тримати і легко зняти щоб нормально помити – безцінно.
І дуже круто що вона добре вентилюється. Що буде запобігати утворенню в ній життя. На відміну від “звичайних крапельних кавоварок”, де конструкція закрита і її не тільки важко відмивати, а ще й треба завжди тримати її відкритою, щоб не утворювалась пліснява.
А можна взагалі повернути душ для води на 180 градусів і заварити каву в Chemex.
Кольори
Поправте мене, але безліч кольорових опцій роблять цю кавоварку рекордсменом. Навіть в пуроверів їх значно менше. Тому, підібрати її можна під будь-який інтер’єр та смак. І це нагадує філософію Comandante (кавомолки), коли робиться щось якісне і “на віки”, але щоб мати вибір – додаються опції у вигляді кольору.
Особливості
Але в конструкції також є недолік. Вона розрахована на максимальний об’єм. Якщо хочеться менше – доведеться зробити таємну річ, про яку ми скоро розповімо.
Давайте почнемо з великої дози. Помел кави для цього береться менше ніж цукор. Щодо екстракції, практика показала, що бажано заварювати в 1.5% ТДС. Що значить, кава буде дуже насиченою. Саме тоді вона буде найсмачніша. І це точна не гірше ніж заварена в пуровері.
На диво, вона виходить дуже збалансованою, без домінуючих “темних” ноток, та її легко пити. Звісно, якщо помел налаштований правильно.
По помелу для 75 г (максимальна доза) – можна орієнтуватись на такі стартові налаштування:
- Comandante c40 – 20 кліків
- Kinu m47 – 3.0 (3 оберта)
- Baratza Encore (електрична) – 14 кліків
- Або 600 мікрон для орієнтиру, якщо у вас інша кавомолка
До речі, для “смачної чашки” – діапазон налаштувань доволі великий. Єдине що, інколи каві треба буде трохи охолонути, щоб збалансуватись у смаку. В той час як з ідеальним помелом, скоріш за все буде одразу смачною.
Тонкощі заварювання
І переходимо до нюансів. Оскільки воду вона подає швидко – при заварювання 15 грамів (2 чашки на контейнері з водою або 250 мл.) скоріш за все ви отримаєте каву яка буде сушити. Так, можна зменшити помел, щоб кава була смачна, але вона не буде ідеальною.
Як це виправити? Дуже просто. В першу чергу, її треба прогріти. Бо трубка душа – металева. А всередині – скло. І вони охолоджують рідину, тому що вона подається маленькими порціями. Я б радив робити десь 4-6 чашок води (500-750 мл) на прогрів, а потім заварювати. Це займе приблизно додаткових 4 хвилини, але воно того варто, якщо заварюєте не максимальну порцію.
Воду можна не виливати, вона буде чистою. Звісно, якщо ставити для проливання чистий посуд (а не пластиковий кошик, який трохи “пофарбує” воду попередньою кавою).
Але навіть після прогрівання, заварювання все одно буде швидким. Тому є другий крок який бажано зробити – паузу через 30 секунд після початку проливання води. І на хвилині вмикаємо її, щоб вона долила решту води.
Альтернатива
Але є декілька різних моделей. Версія Select має режим “половина дози”. Він адаптований, щоб якісню заварювати саме 30 грамів кави (500 мл води). Якщо хочеться заварити менше – користуйтесь порадою вище.
А для тих, хто не хоче мати вірогідність розбити скло – можна взяти модель з термосом замість скляного серверу.
Але це ще не все. Є модель, де інший тримач фільтру. В ньому можна штучно сповільнити або геть зупинити потік води. Це вже точна гарантує можливість якісно заварити маленьку дозу кави.
Як готувати каву
Почнемо з паперового фільтра. На моєму досвіді, дуже збалансовану чашку давав саме Cafec ABACA.
Пропорція для крапельної кавоварки: 1 до 16. Або 6 грамів кави на 100 мл води. Тобто:
- 2 чашки – 15 г кави – 250 г води
- 4 чашки – 30 г кави – 500 г води
- 6 чашок – 45 г кави – 750 г води
- 8 чашок – 60 г кави – 1000 г води
- 10 чашок – 75 г кави – 1250 г води
Головне – беріть чисту воду. Або осмос з мінералізатором, або щось схоже. Приміром, вода з автоматів або точок продажу води. Це зробить смак суттєво кращим та ще й дозволить уникнути декальцинації кавоварки.
При цьому, каву можна брати як “фільтр” так і “еспресо”, якщо хочеться “без кислинки”.
Резюмуємо
Кавоварка – топ. Чи вона найсучасніша? Далеко ні. Чи треба щось краще? Для маленьких доз – так, для великих – ні. До речі, для маленьких – є дуже естетичний варіант.
Якщо брати крапельну кавоварку для дому чи невеличкої кав’ярні – це те, що треба.
А тут трошки про те, як ми намагались її автоматизувати та виявили важливі деталі, які були необхідні для повноцінного огляду
Автор: В’ячеслав (ведучий YouTube каналу “КАВА”)