12 Квітня, 2024
adminhq

Як пити дорогу каву

як пити дорогу каву - chemex кавоварка з прозорою чашкоюяк пити дорогу каву - chemex кавоварка з прозорою чашкою

Перше, що треба знати про дорогу каву – сама вона себе не зварить. Втім лише якістю заварювання все не обмежується. Сьогодні розберемось, як перетворити споживання кави на справжнісіньку церемонію, яка змінить ваш погляд на цей продукт.

Що таке дорога кава

Можливо, це звучить трохи дивно, бо є цінник і він очевидний. Але в розумінні професіоналів є більш менш чітка відповідь: чим більше Q-score кави, тим більше вона буде коштувати.

Тобто, професіонали користуються виключно смаковими властивостями і не звертають увагу на маркетингові прийоми.

При оцінюванні кави, увага націлена на позитивні смаки, їх унікальність, гармонійність поєднання та відсутність дефектів. Простими словами, якщо кава “з кислинкою” – треба визначити, що саме це за кислотність. І чи є можливість відчути смак фруктів. І якщо можна – наскільки це легко.

Звісно, є ще один параметр – врожай. І він вже залежить від сорту та країни вирощування. Приміром, сортова варіація Гейша в будь-якому випадку буде коштувати дорожче ніж решта кави. Бо її фізично мало. І отримати врожай складніше. І в регіоні Костар-Ріка, кава зазвичай буде дорожче за рахунок рівня життя.

Останнім часом додається ще один параметр – якість та спосіб обробки. Приміром, можна ферментувати кавове зернятко з різними тропічними фруктами, щоб додати нову частинку смаку. А хтось використовує більш дешеву варіацію цього методу інф’юзування – сік. 

В цілому, найбільший вплив має якість сировини. Чи є в каві природній потенціал для того, щоб мати унікальний смак, який необхідно зберегти при обсмажці. 

І якщо його таки знайшли, каву скоріш за все будуть фасувати в більш дороге пакування. Зазвичай це вакуумація. 

І тут ми не зупиняємося. Бо є ще більш унікальне зерно, яке знаходять під час проведення Cup Of Excellence. Це такий конкурс, в якому професіонали збираються на оцінювання найкращого зерна в одній країні. Спочатку місцевого рівня оцінюють 150 лотів кави, а потім вже оцінює міжнародне журі. І визначають до 30 переможців.

Такого зерна може бути 70 кг, а може бути і менше. Буває, що це 1 тонна (що для світу не так вже і багато, в Україні за день випивають більше). І переможців цього Cup Of Excellence вже розігрують на аукціоні. Там ціна вже буде залежати від того, наскільки людям сподобалась кава. Тобто знову ж, все через унікальність смаку.

Який спосіб заварювання краще використовувати

Є два перевірених варіанти, які “не зіпсують” високоякісну каву: заварювання в джезві та в чашці (або Френч Прес). 

Це пов’язано з ним, що для будь-якої кави необхідно підбирати рецепт. І якщо ви вже досвідчений поціновувач кави, з цим буде легко впоратись. Але для початківців, правильно заварити в турці або чашці буде найлегше. 

До речі, під час міжнародного оцінювання, використовують саме заварювання в чашці.

Ми вже визначились, що перше, з чого треба почати – якісно заварити її. Але є ще маленький нюанс. 

Свіжість кави

Є вікно, коли кава буде “на піку смаку”. І якщо ви думаєте, що чим свіжіше – тим краще, то з одного боку праві, а з іншого – ні. Є маленьке віконце після обсмажки, після якого кава, буває що наглухо закривається. І відчути щось буде неможливо.

Тобто, якщо ви купили каву на 2-3 день після обсмажки – пити її не треба. Краще почекати 10-14 діб. А для деякої кави, приміром анаеробної обробки, взагалі буває 30 діб. 

Після відкриття пачки, краще випити її впродовж тижня.

Як її пити

О, перейшли до головного. Для того, щоб все відчути, треба, щоб ваше тіло було готовим до цього. Якщо ваші рецептори працюють неадекватно чи взагалі “вимкнулись”, як інколи буває після корони – то і різниці жодної побачити не зможете.

Тому, першим ділом, треба бути впевненим, що це не перша кава, яку ви п’єте в цей день. Треба “розіграни” рецептори, щоб вони були готові для зчитування сигналів.

З їжею таку каву пити не можна. Випиваємо окремо, після їжі. Але їжу треба вибирати правильно. Це має бути щось нейтральне. Без соусів, цукерок та більшості тортів. Хтось любить використовувати банан та нейтральне печиво. Але якщо ви з’їли щось з гірчицею – смак 99% буде викривлений. 

Також, зубна паста сильно впливає на смак.

Перевірте, чи нормально працює ніс, бо саме він візьме на себе розпізнавання більшої частини смаку. Якщо він сухий – краще його зволожити. Особливо влітку, та ще й з кондиціонером, він може працювати погано і не сприймати аромати.

Взагалі, якщо п’єте каву в першій половині дня – краще робити це після невеликої прогулянки.

Навколишнє середовище

Створюємо правильні умови. Ви напевно помітили, що це сильно нагадує чайну церемонію. Коли ви готуєтесь, тіло заспокоюється і стає чутливим. Тому, бажано пити таку каву або в тиші, або під класичну музику. В ідеалі – дзвінкі нотки фортепіано. 

Науково доведено, що вони сприяють отриманню насолоди від споживання кави. А тиха атмосфера сприяє тому, що ваша нервова система не перевантажена і не блокуватиме сигнали.

Температура споживання

Особливість саме дорогої кави в тому, що чим краще вона охолоне, тим більше смаків ви зможете відчути. Однак буває таке, що ви випили її до того моменту, як вона наблизилась до розкриття всього потенціалу.

Щоб зробити цей процес зручніше – можна користуватись сервером для кави. Щоб наливати в чашку невелику порцію, яка швидше охолоне. 

Підсумки

Як бачите, навіть якщо кава ідеально зварена і вона дуже високої якості – не завжди можна отримати насолоду від продукту. Тому цінуйте її, приділяйте їй час, та пам’ятайте, що кава буває різною. 

Автор: В’ячеслав Дружинін

0
Кошик порожній!

Схоже ви ще не додали жодного товару.

Переглянути продукти