12 Листопада, 2024
adminhq

Гейзерна кавоварка – рецепт для світлої обсмажки

Ви будете здивовані, але світла обсмажка в гейзерній кавоварці на 3 порції, стане справжнім відкриттям. Вона буде смакувати краще, аніж пуровер кава. І підійде навіть для тих, хто не любить “кислу каву”.

Цей рецепт зайняв багато часу, але він максимально наблизився до ідеального, тому – час спробувати.

Труднощі заварювання світлої обсмажки

Зазвичай це була або занадто кисла або занадто інтенсивна кава. Бо в гейзерній кавоварці, температура води може досягати 100 градусів та вище. А чим вище температура, тим ефективніше проходить розчинення саме таких сполук.

Рішення

Але виправити це легко – лише зменшив кількість кави. Але щоб вона залишилась у формі таблетки під час протікання води і мала правильний супротив – доведеться додати паперові фільтри. Зверху і знизу.

Рецепт

  • 12 г кави світлої обсмажки, помел більше аніж для еспресо
  • 130 г води
  • 2 паперових фільтри 51 або 53 мм

Що робити?

  • Залити воду, рівно 130 грамів. Це важливо, бо зміна пропорції дуже сильно вплине на результат
  • Покласти паперовий фільтр в кошик та засипати каву, розрівняти постукуваннями
  • Наклеїти паперовий фільтр на верхнє сито, змочивши його водою
  • Поставити нагріватись

Ключове, що треба зробити – налаштувати потужність нагріву, щоб потік кави був дуже повільний. Потік має виглядати дуже тоненьким. Це критично важливо. 

При цьому, воду можна використовувати як холодну так і гарячу. У випадку з холодною водою – нагрівайте гейзер десь хвилину на високій потужності, а потім зменшуйте до майже мінімальної. 

Наша мета, щоб час заварювання з моменту появи кави і до білої піни в кінці був десь 1 хвилину. Пити каву при цьому бажано відразу, поки вона гаряча та тепла.

Налаштуванням помелу

Крупність буде залежати від самої кави. Якщо ви використовували рецепт для середньої обсмажки, то починати можна з такого ж помелу, а при необхідності – трохи зменшити його. 

Коли зменшувати розмір помелу? Коли кава буде занадто легкою та “водянистою”, з невиразним смаком. І з відсутнім післясмаком. 

Також, якщо налаштували помел на каву натуральної обробки чи анаеробної – доведеться трохи зменшити його, коли будете заварювати каву митої обробки.

Наша мета – отримати доволі насичений і щільний смак. Але от налаштування, з яких можна почати:

  • Kinu m47 – 1.7-2.0 (1 оберт і 7 номерів та 2 оберти)
  • Comandante c40 – 12 кліків і менше
  • Тобто розмір частинок десь 300 мікрон.

Резюме

Паперові фільтри стали справжньою революцією, відкривши нові можливості використання гейзерної кавоварки. До цього, вдало заварити каву можна було лише заварюючи концентрат та розбавляючи його водою. Або брати гейзер на 6 порцій, щоб одразу заварити смачно. 

Але з цим рецептом, кава точна відкриється для вас з нової сторони. І якщо вона раптом буде трохи більш насиченою, ніж хотілося б – додайте трішки води.

Відео рецепт

Автор: В’ячеслав (Ведучий YouTube каналу “КАВА”)

0
Кошик порожній!

Схоже ви ще не додали жодного товару.

Переглянути продукти