Швидкі холодні кавові напої
Влітку навіть найзапекліші кавомани переходять на споживання холодних напоїв щоб врятуватись від спеки. Тому сьогодні розберемо 5 рецептів, які допоможуть максимально насолодитись гарячим сезоном.
Холодна Кава – Колд Брю
Для більшості, цього варіанту вже буде достатньо. Її можна зберігати в холодильнику щонайменше декілька діб та діставати вже охолоджену, коли це необхідно. Та ще й брати з собою в термосі чи пляшці.
А також можна додати лід, щоб розтягнути процес насолоди та споживати її невеличкими ковточками.
Є два варіанта – швидкий (45 хвилин) та повільний (8-12 години).
Якщо хочеться максимально освіжаючий – краще брати каву світлої обсмажки (для фільтру). А якщо плануєте використовувати як основу для іншого напою – беріть обсмажку для еспресо.
Швидкий колд брю
В першому, необхідно використати спеціальний девайс для приготування, який не коштує мільйон грошей і справді надзручний у використанні. Засипали каву, залили воду і через 45 хвилин все готово.
Повільний колд брю
Залийте мелену каву холодною водою і дати настоятись в холодильнику або при кімнатній температурі впродовж 8-12 годин. Після чого процідіть готовий напій зручним способом. Можна використовувати звичайні паперові фільтри для кави, але попередньо зручно використовувати сито або фільтрацію у Френч Пресі (в якому можна і заварювати).
Щодо дози кави та води, можна взяти 50 грамів кави та 500 мл води. Таким чином ми отримаємо концентровану каву, з якою зручно працювати. Помел кави – більше ніж цукор на дотик.
Холодна кава – Колд Брю з молоком
Знову ж таки, каву бажано брати “для еспресо”. Тоді поєднання з молоком буде ідеальним. Щодо кількості молока – все залежить від смаку. Можна починати з пропорції 1:1.
Саме цей варіант є хітом продажів в кав’ярнях, оскільки напій виходить більш лагідним та цікавим за текстурою, аніж просто колд брю.
Еспресо з молоком (Dirty coffee)
Чудова альтернатива капучино, яку особисто я вважаю більш цікавою навіть взимку. Просто заливаємо еспресо поверх холодного молока. Для цього краще використовувати прозорий стакан, щоб отримати максимальне задоволення від естетики. А молоко перед цим трохи потримати в морозильнику.
Напій не треба перемішувати, так ви відчуєте більше шарів смаку. Еспресо можна замінити кавою з автоматичної кавомашини, якщо вона здатна зробити концентрований напій. А також гейзерну кавоварку, якщо заварювати в ній саме еспресо.
Колд Брю / Еспресо Тонік
Це класика, яку обов’язково треба додати до чекліста кожного літа. Тут ми додаємо текстуру бульбашок та пінки та шар свіжості за рахунок газованої води тоніка. А гірчинка яка в ньому присутня, стане більш лагідною за рахунок змішування з кавою.
По приготування, все знову ж таки просто:
- Засипаємо лід в стакан
- Додаємо тонік
- Додаємо колд брю приготовлений на каві еспресо обсмажки або еспресо
Як же зручно тримати запас колд брю та тоніка в холодильнику! Хвилина і напій готовий.
За бажанням можна додавати лимон / лайм та трохи лимонного соку. Для різноманіття – сиропи, м’яту.
По кількості тоніка. Якщо додаєте еспресо – заповнюйте майже весь стакан. Якщо колд брю – можна починати з половини і регулювати за смаком.
Оранж кава (бамбл)
Це те, з чим можна експериментувати, не треба обмежуватись лише апельсином. Можна вичавити власний сік, а можна взяти готовий. Але найбільш зручним варіантом є концентровані лимонади. Які можна знайти в морозильниках супермаркетів, які продаються порційно.
- Додаємо лід в стакан
- сік апельсину / концентрований лимонад
- Газована вода
- Кава (Підійде еспресо, колд брю, еспресо в гейзерній кавоварці та навіть фільтр кава)
В залежності від концентрації кави, регулюємо баланс напою кількістю газованої води. Льодику не жаліти 😉
Кава з морозивом (Глясе-аффогато та Аффогато)
Це вже точна десерт, а не кава, але теж освіжає. Для Афогато – просто заварюємо еспресо в чашку з морозивом. А Глясе-аффогато – заливаємо готову фільтр каву в чашку з морозивом. Афогато за рахунок більшої концентрації буде значно більш цікавим.
Як бачите, літо можна зробити значно цікавішим. Експериментуйте та пам’ятайте, що кава буває різною.