Як мити мідну джезву
Мідну джезву не достатньо просто мити. Тому що цей матеріал з часом окислюється і темніє. Але повернути зовнішній вигляд до нового можна за лічені хвилини.
Звичайно, для тих хто не хоче це робити, існує варіація Патина. Це штучне покриття, яке імітує “старіння” джезви, але більш естетичне.
Є декілька самих популярних варіантів чистки мідної турки ззовні:
- Лимон
- Кетчуп
- Поліроль
Всередині, зазвичай, наносять тонкий шар олова. І його не можна руйнувати, тому що він дозволяє заварювати напій в нейтральному середовищі і не вступати з ним в реакцію. Доглядати за ним також треба.
Загальні порад використання
Після заварювання, промивайте джезву теплою водою. І витирайте насухо м’якою тканиною чи серветкою.
Якщо всередині з’явився шар з кавових масел, з ними можна впоратись з допомогою рідкого миючого засобу та знову ж, м’якої тканини.
Для сильного забруднення, пошановувачі кави рекомендують суміш лимонної кислоти, солі та соди. Треба залити водою і обережно підігріти. Хоча можна “заварити” лише лимонну кислоту з сіллю.
Чистка мідної джезви ззовні
Тут все просто. Достатньо лише натерти кетчупом або лимоном і дати постояти 10-30 хвилин. Потім змити і витерти насухо.
Для більшої ефективності, можна використовувати лимон з сіллю.
Але для тих, хто хоче миттєвого результату, є спеціальна поліроль. Її треба нанести на вологу тканину і протерти джезву. Після чого, змити водою і витерти насухо.
Мідь доволі активно реагує на полум’я, воду та дотик до неї. Тому, в ідеалі, використовувати її на електричній плиті.
За цією кавоваркою потрібен догляд, але воно того варто. Як з естетичної, так і з практичної точки зору. Хоча, мідь красива в будь-якому стані і її зовнішній вигляд не впливатиме на смак напою.