Hybrid Flow – Як варити Пуровер Каву


Сьогодні ви дізнаєтесь про метод заварювання пуровер кави, який змінить ваше життя. Він розроблений в Україні і головна ідея – простота заварювання. Щоб не треба було думати про цифри, що особливо приємно зранку. І як бонус, ви ще будете кайфувати від процесу.
Давайте про те, чому цей метод замінить “рецепти”.
- Можна заварювати будь-яку дозу кави від 10 до 100 грамів, тримаючи в голові лише загальну дозу води, яку треба влити
- Єдине, що доведеться змінювати – крупність помелу
- Підходить для будь-яких фільтрів та пуроверів (так, навіть для Chemex)
Для розуміння, якщо хтось може заварити 15 грамів кави – не значить, що в нього вийде заварити смачно 30 грамів. З Hybrid Flow – це під силу кожному.
Хто розробив Hybrid Flow? Вʼячеслав Дружинін. На чому він базується? На модифікованій версії Osmotic Flow (японський метод заварювання). Наче основне розкрили, переходимо до самого методу.
Заварювання (вливання води) ділиться на 3 основних етапи. Які залишаються незмінними, один раз запамʼятали і використовуєте все життя. Все це краще звісно потім подивитись візуально, бо значно простіше зрозуміти.
Етапи заварювання
- Змочування кави (формування “куполу”)
- Малюємо коло (вливання “пульсами”) – з 30 секунди
- Спіраль (вливаємо воду до фінальної дози) – з ~1:30
Змочування кави
Не треба дивитись, скільки води вливаємо. Наше завдання – сформувати “купол”. Як це робиться? Починаємо вливати з центра і робимо спіраль, але не повну. До фільтра не доливаємо десь сантиметр, так купол сформується краще.
Після малювання цієї неповної спірали – продовжуємо вливати в центр, бо так ми зробимо “хвилю”, яка “накриє” суху каву біля фільтру.
Малюємо коло
З 30 секунди починаємо вливати воду по колу. Завширшки десь 3-5 см, там вже як вийде. Головне – робити його приблизно однаковим кожне заварювання. Та й якщо заварюєте в широкому пуровері – логічно, що можна доволі широке робити.

Тут ми робимо невеличке вливання води, щоб кава “піднялась”. Коли цей “купол” піднявся – зупиняємось і даємо каві стекти. Коли “купол” майже опустився – вливаємо по колу знову. І так до 1:30.
Але є але. Якщо доза дуже велика (50-60 грамів і більше) – можна робити вливання “пульсами” (коло) до 2 хвилин. Але в більшості випадків – до 1:30.
Перші два етапи – це справжня насолода від заварювання. А тепер переходимо до техніного.
Спіраль
Приблизно з 1:30 (коли кава трохи опустилась після останнього кола) – вливаємо повну спіраль. І продовжуємо вливати воду, щоб “добити” до фінальної ваги. Тут ми можемо вливати як завгодно, головне “затопити” всю каву. Якщо в пуровері вже не вистачає місця – трохи сповільнюємось або робимо паузу, доллємо решту як трохи стече.
Вливання води зазвичай займає до двох хвилин (для доз 10-18 грамів). І кава повністю протікає десь за 3 хвилини.
Пропорція
Як зазвичай для фільтр кави (пуровер) – пропорція 1:16 це стандарт. Але можна і 1:15 і 1:12, не критично.
От приклад 1:16: 10-160, 15-250, 18-300, 20-320, 30-500. Помножуємо кількість кави на 16 і отримуємо кількість води, яку необхідно додати.
Температура води
Обираємо 90 градусів для пластикових пуроверів та 92 для керамічних та металевих. Або якщо в дуже холодному приміщенні – компенсуємо температуру. Але в цілому – 90 буде працювати в більшості випадків і для всієї кави. Що світла, що середня обсмажка. І будь-яка обробка кави.
Особливості помелу кави
Доза 10-20 грамів – збільшуємо помел. Робимо 30 грамів і більше – зменшуємо помел. Це через те, що вода буде давити на каву потужніше. Гравітація. Тому і протікання води буде швидшим. І щоб не отримати недоварену каву – просто робимо помел менше, десь як для 15 грамів.
Щодо помелу – доведеться підбирати під кожну каву. Але плюс мінус це буде менше ніж цукор для дози 18 грамів. На кавомолці Comandante c40 – 20 кліків. На Baratza Encore – 8-10, на Kinu m47 – 2 оберти і 9 номерів.
Але за смаком орієнтуйтесь на післясмак та загальну інтенсивність. Якщо кава “водяниста” – треба зменшити помел. Якщо занадто щільна – збільшити.
Швидкість та висота вливання
Не принципово, робіть як зручно. Але якщо кава “забиває фільтр” висоту можна зменшити.
Швидкість вливання – в середньому 4-9 грамів на секунду. Тобто оптимальна і комфортна.
Хитрощі методу
Є ще один момент на який можна звернути увагу. Під час малювання кола (другий етап заварювання) ми можемо прослідкувати, наскільки швидко вода протікає. Якщо дуже повільно, приміром ви встигаєте зробити лише десь 3 кола – значить треба збільшити помел (скоріш за все).
Якщо робимо вливання занадто часто – треба зменшувати помел. В цілому, при нормальному помелі – доводиться робити 5-8 вливань по колу.
Технічна інформація
Головна ідея в тому, щоб дати каві збільшитись в обʼємі при змочуванні (через те, що з неї буде виходити вуглекислий газ). Це утворює відстань між часточками кави. А в режимі “пульси” – ми підтримуємо цю відстань, щоб воді було легше проходити крізь каву. Саме тому ми не заливаємо воду поверх кави, щоб не придавити її.
І таким чином, матимемо меншу вірогідність отримати дефети заварювання “такі як “байпас”, канали, забитий фільтр від агресивного перемішування та решта. Кожне вливання поступово зменшує концентрацію кави в самому пуровері.
А третій етап – ми все ще маємо відстань між часточками. І не даючи воді стекти повністю, що призвело б до того, що кава занадто спресувалась (спробуйте кинути зернятко в каву як вода майже стекла і після того, як повністю стекла – все зрозумієте).
За рахунок того, що ми влиаємо воду, коли кава не спресована – отримаємо надвисоку стабільність та передбачуваність. Саме це дозволяє просто змінити помел, щоб отримати коригування смаку.
Метод органічний, тому автоматично адаптується до будь-яких кавомолок. На відміну від рецептів, де автор буде казати, що “у вас кавомолка не така, як в мене”.
Підсумки
Метод, який точна не важко використовувати і який дає дуже стабільні результати. Незалежно від того, які у вас девайси та фільтри – результат має бути такий, який приємно пити.
Він допускає використання різних температур, якщо ви заварюєте звичайним чайником (приміром, підігріваєте в електричному, а потім переливаєте в звичайний з вузьким носиком). Тому, кава має вас здивувати. Насолоджуйтесь.