Кава в Chemex – Рецепт 36-600


Кава в Chemex – це не тільки задоволення від смаку, але й естетики під час заварювання. Тому, щоб не зіпсувати це складним рецептом, я розробив найбільш простий та надійний метод.
Оскільки це велика кавоварка, відповідно її краще використовувати для великих порцій. Хоча можливо заварювати і 50 грамів, краще розпочати знайомство з 36, щоб витрачати менше кави на налаштування помелу.
І одразу ж подяка Radiokava за підтримку в розробці цього рецепту, бо кількість кави для експериментів була величезною.

Як заварювати
Підхід до заварювання дуже простий. Це 3 вливання по 200 грамів води. Але, щоб цей рецепт працював з будь-якою кавомолкою, довелось прибрати секунди в якості орієнтиру. Що зробило його більш орагічним.
Техніка вливання дуже проста. Ми заливаємо воду в центр та малюємо невеличку спіраль, завширшки десь 5 сантиметрів. Простіше кажучі, при заливанні води, не доходимо до краю.
Але у другому вливанні, доходимо, щоб змити каву з фільтру. Після того, як змили – знову переходимо всередину. Це робиться, щоб не придавлювати каву з боків.
При цьому, вливати краще якомога ближче до кави, щоб не робити зайвого перемішування.
Коли вливати воду?
Ми чекаємо, поки вода перестане протікати стабільно, перед тим як робити наступне вливання. Тобто, як тільки потік води перетвориться на окремі краплі – можна робити наступне вливання.
При використанні кавомолки Comandante C40, зазвичай друге вливання виходить робити на 1:10-1:15, але буває 1:30. А третє – десь на 2:30. Але пам’ятайте, за часом ми не орієнтуємось.
Як побачити, що потік вже перетворився на краплі? Кавоварка прозора, але шар пару зазвичай залишає краплі води на стінках, через які побачити щось дуже важко. Тому можна дивитись у жолобок, через який ми будемо виливати каву.
Температура води
Оскільки це кавоварка з доволі щільним та повільним фільтром, низькі температури працювати не будуть. Тому, беремо воду 95 градусів. Це забезпечує швидше протікання і вода не буде застоюватись.
Цікавий факт, десь на 3:30 температура в каві буде ~80 градусів.
Орієнтовний час заварювання
Він буде в межах 4-8 хвилин. Чому так? Тому що кава буває різною, кавомолки – теж. В них різна кількість дрібних часточок, які можуть краще утримувати воду.
Помел
Для цієї кавоварки та фільтрів, ідеальний діапазон помелу, при якому заварюється більшість кави, наступний:
Comandante C40 – 24-27 кліків (трохи більше аніж цукор)
Baratza Encore – 17-18 кліків
Смак
Налаштовувати його в цьому рецепті доводиться за рахунок зміни крупності помелу. Але, щоб оцінити смак, дайте каві трохи охолонути. Якщо результат доволі щільний – спробуйте збільшити помел. Якщо занадто водянистий – зменшіть його.
На цьому все, час ставити чайник та насолоджуватись.
Автор: В’ячеслав Дружинін (“coffee blog”)