Гейзерна кавоварка на 1 та 2 чашки рецепт


Гейзерна кавоварка – це один з найпростіших способів заварити каву. Якщо знати, на що звертати увагу при приготуванні.
Для вдалого приготування в кавоварках на 1 та на 2 порції, доведеться мати кавомолку. Тому що розмір помелу буде суттєво впливати на смак (виключення – бленди з робустою, як Традиційна Кава).
Цей рецепт розроблений спеціально для “спешелті” кави. Тобто всієї кави, що є в Radiokava, яку можна знайти в розділі “Еспресо”.

Рецепт на 1 чашку
Кава – 8 г
Вода – 60 г
В результаті, отримаємо десь 44 г готового напою.
Рецепт на 2 чашки
Кава – 12 г
Вода – 90 г
В обох варіантах, ювелірна точність є дуже важливою.
Процес приготування
Заливаємо воду, засипаємо каву і розрівнюємо її, але не притискаємо. Закручуємо кавоварку і ставимо на повільний нагрів. Так ми і рівномірно прогріємо кавоварку, щоб кава не була холодною. І отримаємо повільний потік, який необхідний для гарного розчинення сполук в каві.
З моменту появи кави, час протікання має бути не менше ніж 33 секунди. В ідеалі в діапазоні від 33 до 45 секунд.
Заварюємо до моменту, поки потік не перетвориться на бульбашки. Чекаємо кілька секунд після бульбашок (піни) і одразу ж заливаємо каву в чашку. Залишки кави з центральної колони теж виливаємо, вони важливі.
Як налаштовувати помел
Помел кави – десь 12 кліків на Comandante c40, або 2.2 на Kinu m47 (2 оберти, 2 номери).
Або просто на 30-50% менше ніж цукор.
Але все дуже просто. На практиці, необхідно дотримуватись порції води та кави і змінювати розмір помелу в залежності від інтенсивності кави.
Якщо вона занадто інтенсивна – це свідчить про те, що помел занадто дрібний. І ви не зможете відчути всі смаки. Можна додати трохи водички, щоб це можна було пити.
Якщо кава “водяниста” (смаків не вистачає, не насичена) – наступного разу беріть помел менше.
Але звертайте увагу, що час приготування завжди має бути в діапазоні від 33 секунд і більше. Тільки після цього можна змінювати помел.
В результаті, кава має бути дуже приємна і її легко пити. А тут – рецепт на 3 чашки.
Розробка рецепту: В’ячеслав (ведучий каналу “КАВА”)