АероПрес Кава – Український Рецепт
Вступ
Цей рецепт дозволить отримати найзбаласованішу чашку кави. А також – відчути смаки, які вказані на пакуванні Спешелті Кави.
Він підходить для:
- Як AeroPress так і AeroPress Go (має менший обʼєм)
- Паперових і металевих фільтрів
- Кави Фільтр та Еспресо обсмажки
Звучить як ідеальний рецепт? Час спробувати.
АероПрес – Український Рецепт
Загальні кроки. Основа, яка не змінюється:
- Вставте поршень у AeroPress так, щоб не було видно гумову частину
- Встановіть його на ваги. Додайте мелену каву і воду
- Одразу почніть перемішувати до 30 секунд, потім накрийте кришкою та переверніть на сервер/чашку
- Починайте натискати з 1 хвилини
- Зупиніть натискання одразу як почуєте шипіння. Це коли води майже не залишилося, і ви продавлюєте повітря
Чавити треба, щоб загальний час заварювання був 2:00-2:30. Зазвичай я кладу дві руки і цього тиску достатньо для продавлювання з нормальною швидкістю. Вимірюючи на вагах, виходить тиск десь 2.8-3 кг.
Але якщо ваш поршень AeroPress не рухається під час такого тиску – натисніть сильніше. Мета полягає в тому, щоб досягти загального часу заварювання менше 2:30.
А тепер, знаючи що робити, ознайомимося з деталями по пропорціям і налаштуванням.
Температура води
В більшості випадків використовуйте температуру води 95°C.
Тільки якщо заварюєте каву світлої обсмажки і вона виходить занадто кислотною – можете зменшити її. Десь до 90°C.
Розмір помелу
Помел менше цукру. Приблизно такий, як використовується для звичайної пуровер кави, але трохи менше. Налаштування на кавомолках:
- Comandante c40 – близько 15 кліків
- Kinu m47 – 2.5 (2 оберти, 5 номерів)
Коригуйте помел за смаком. Якщо ви починаєте відчувати мигдаль і якісь неприємні нотки на кшталт сухості і приглушеного смаку – зробіть помел крупніше.
Смак повинен бути достатньо інтенсивним, щоб відчути всі смаки. Це буде як пуровер кава, досить легка. І десь з такою ж інтенсивністю.
Середня обсмажка
Паперовий фільтр
Для паперового фільтра ми використовуємо пропорцію 1:12,5
- кава – 12 г
- вода – 150 г
Але ви можете масштабувати його. Просто помножте кількість кави на 12,5.
Металевий фільтр
Для металевого фільтра ми використовуємо співвідношення 1:15.
- Кава – 12 г
- Вода – 180 г
Це обʼєм води, який підходить для AeroPress Go. Якщо ви використовуєте класичний AeroPress (з цифрою 4 на корпусі) – ви можете використовувати до 15 г кави та 225 г води. Більше – не поміститься.
Світла обсмажка
Паперовий фільтр
Для паперового фільтра ми використовуємо пропорцію 1:12,5
- кава – 12 г
- вода – 150 г
Але ви можете масштабувати його. Просто помножте кількість кави на 12,5. Помел в такому випадку повинен бути трохи більшим. Щоб уникнути неприємної інтенсивності. Я використовую 2.8 на Kinu m47 (замість 2.5). Це буде десь 17 кліків на Comandante c40.
Металевий фільтр
Для металевого фільтра ми використовуємо пропорцію 1:15.
- Кава – 12 г
- Вода – 180 г
Це підходить для AeroPress Go. Якщо ви використовуєте класичний AeroPress (з номером 4 на корпусі) – ви можете використовувати до 15 г кави та 225 г води.
Крупність помелу зазвичай менша, ніж при використанні паперового фільтра.
В цілому, помел збільшується тільки на світлій обсмажці з паперовим фільтром. Для решти рецептів він буде приблизно один той самий.
Пояснення труднощів з AeroPress, спостереження
Він просто занадто гнучкий. Є багато способів приготувати жахливу або чашку кави яку “можна пити”, в якій ви відчуєте «змішані» смаки. І проблема тут здебільшого не через вашу кавомолку.
Через різні розміри AeroPress ми маємо різні втрати температури під час додавання води. Особливо якщо використовуємо різну кількість води в одному AeroPress. Оскільки прогрівати треба однакову кількість пластику, а кількість енергії в 100 та в 180 г води буде різною.
Паперові проти металевих фільтрів
Я віддаю перевагу металевим фільтрам. Конкретно – від E&B coffee lab, назва моделі D63UF3.5. Але він працює з будь-яким металевим фільтром.
Металеві фільтри в цілому надають більше смаку. І дозволяє нам використовувати вищу пропорцію (більше води). Оскільки він має нижчий опір (тобто тиск усередині буде нижчим, тому ми не будемо витягувати деякі неприємні смаки). Крім того, він не утримує кавові масла. Це робить смак більш насиченим і багатогранним.
Що стосується паперових фільтрів – вони мають більш «тонкий» аромат. І оскільки ми не можемо просто зменшити розмір помелу – нам потрібно використовувати нижчу пропорцію, щоб мати достатню інтенсивність.
Перемішування
Я почав підходити до заварювання кави так само, як у своїй техніці заварювання пуроверу Hybrid Flow. Більша частина екстракції відбувається в першій частині заварювання. Фактично, процес схожий на еспресо.
Саме тому ми перемішуємо каву відразу, заливши воду. Не чекаючи, поки вона «зацвіте», як при заварюванні в чашці або подібних методах. Ми розчиняємо CO2 з кавих часточок, щоб вода могла почати екстракцію. Тому що СО2 блокує доступ до розчинення хімічних сполук які зберігаються всередині кавових часточок.
І який найефективніший спосіб розчинення CO2? Температура. Тому не чекаємо, поки вода охолоне. Не має сенсу затягувати процес.
Температура води
Якщо використовувати більш низьку температуру – ризикуємо отримати плоскі, невиражені смаки. Особливо з кавою середньої обсмажки.
В каві світлої обсмажки AeroPress любить витягувати кислоти. Тому інколи можна знижувати температуру, якщо вона занадто кислотна. За умови, якщо ви нормально налаштували помел.
Але я б не грався з цим і тримав її 95 градусів. Краще додати в готовий напій грамів 30 води, щоб зробити його менш інтенсивним. Зазвичай це трохи знижує кислотність.
Як чавити
Спочатку я намагався натискати до кінця шипіння. І це завжди робило смак брудним. І також, кава починала “сушити”. Ось чому я уникаю використання повного вичавлювання. Як тільки почуєте шипіння – зупиняйтесь. Так кава буде гарантовано чистою та приємною.
Час заварювання
У деякій каві з часом з’являється «темний смак». Ось чому я віддаю перевагу гарному балансу в чашці, щоб ці смаки не зробили чашку приглушеною та плоскою.
Автор: Вʼячеслав (ведучий YouTube каналу “КАВА”)