Як обрати турку для кави – найчастіша помилка
Приблизно 97% людей роблять одну і ту саму помилку при виборі турки для кави. Це – розмір джезви. Зазвичай, обирають найбільший, бо думають, що “що там пити”. Зараз розберемось, як підходити до вибору розміру джезви правильно.
Перше, що треба розуміти – це концентрація напою та кількість використаної кави.
В джезві ми заварюємо пропорцію 1:10. Тобто, якщо обрали турку на 500мл, доведеться використовувати 50 грамів кави. Це, м’яко кажучи, багато.
Тобто, напій буде дуже концентрований. Близький до еспресо чи лунго. Але і близько не схожий на американо. Саме тому його п’ють маленькими ковтками та насолоджуються впродовж тривалого часу.
Які розміри я радив би? Треба визначити, на скількох людей ви будете заварювати каву найчастіше. Якщо будете заварювати здебільшого тільки для себе – розмір на одну чашку буде ідеальним.
Турка 60-120 мл – це ідеальний розмір для одного заварювання. В них ми будемо використовувати 7-10 грамів кави кожного разу. Що приблизно дорівнює закладці еспресо.
-
Турка мідна ZH 120 мл, карбування1500 ₴
-
Турка мідна ZH 120 мл, класика1155 ₴
-
Турка мідна ZH 120 мл, патина1275 ₴
Такий напій буде достатнім, щоб прокинутись та зарядитись енергією на цілий день.
Далі – більш універсальний варіант. Якщо ви збираєтесь заварювати 1-2 порції – тоді беремо “середній” розмір.
Турка 200 мл – золота середина. І стабільно дозволяє отримати ідеальний смак. Тому що швидко таку не розігріти, навіть якщо захочеться. Фактично, використовується приблизно 170 мл води та 17 грамів кави. Це близько до доппіо (подвійний еспресо). І з такою порцією впорається навіть одна людина. Але для двох підійде ще краще.
-
Турка мідна ZH 200 мл, патина1440 ₴
-
Турка мідна ZH 200 мл карбування1615 ₴
-
Турка мідна ZH 200 мл, класика1280 ₴
Це той варіант, який підійде для більшості людей.
Коли треба заварити каву для 3 людей, тоді вже переходимо до доволі великого розміру. Але якщо ви полюбляєте великі порції кави, тоді підійде і для двох.
Турка 270 мл – має дещо більше аніж просто великий об’єм. В хід вступає ергономіка. І вона тут – найкраща. Працювати з такою джезвою найпростіше, особливо зранку, коли ще не прокинулись. Заварювати в ній можна десь 250 мл води та 25 грамів кави. Фактично, можна приготувати 3-4 невеличких, класичних горнятка концентрованої кави.
Пам’ятайте, що кава по-східному, це в першу чергу не кількість, а якість. Навіть маленької порції вистачить на 10-20 хвилин спілкування.
І найкращим варіантом буде декілька джезв, щоб мати змогу готувати стільки кави, скільки потрібно в даний момент. Тому, зазвичай досвідчені люди обирають або 2 маленьких, або 1 маленьку + 1 середню/велику.
Як заварювати каву в турці, читайте в цій статті.