Айріш кава – історія та рецепт
Кава по-ірландськи або Айріш кава це чудовий зимовий коктейль. Він вважається сучасною класикою та входить до офіційного списку коктейлів Міжнародної асоціації барменів.
Історія Айріш кави
У 1943 році, аеропорт Фойнс (Foynes), що знаходиться в Ірландії, вважався одним з найбільших у Європі. Він був розрахований на літаючи човни (гідролітаки). Кліматичні умови у цьому регіоні досить складні, особливо у зимовий період.
Оскільки аеропорт був головним хабом для польотів із Європи до США та Канади, там відкрився ресторан, щоб обслуговувати гостей.
Однієї зимової ночі, літак, що вирушав до Нью-Йорка, змушений був повернутися через Атлантичні урагани. І головний кухар ресторану, Джо Шерідан, дізнавшись про це, вирішив продемонструвати гостинність. Створивши для втомлених пасажирів напій, який мав одночасно зігріти та підбадьорити. Для цього він змішав каву з коричневим цукром, віскі та вершками.
Спробувавши цей коктейль, здивований американець запитав Джо: “Це Бразильська кава?” На що отримав відповідь: “Це Ірландська кава”. Так і постала легенда.
Рецепт кави по-Ірландськи
Кава
Фільтр кави можна приготувати декількома способами: крапельна кавоварка, Hario V60, Clever Dripper і AeroPress.
Для цих цілей чудово підійдуть кавові зерна натуральної обробки, обсмажені «під фільтр».
Вершки
Вершки мають бути дуже холодними, жирністю 33%. Збивати до стану крему не потрібно, вони мають залишитися рідкими. Тому для збивання підійде навіть банка.
Приготування
Келих потрібно попередньо прогріти, наповнивши його гарячою водою.
Додаємо в підігрітий келих 15мл сиропу, 30мл віскі та 105мл кави. Перемішуємо інгредієнти.
Зверху заливаємо вершки. Коктейль має вийти двошаровий. Тому заливати вершки необхідно через ложку, яка притулена до стінки келиха.
Коктейль готовий. Незважаючи на свою простоту, він має вражаючий смак. Головне робити його із якісних інгредієнтів.
Кава свіжого обсмаження
Кавоварки для фільтр кави
-
Пуровер Mr Clever Dripper1230 ₴
-
Aeropress Go1910 ₴
-
Аеропрес (Aeropress® Original)1910 ₴