Рецепт пуровер кави Hybrid Flow


Заварювати фільтр, або пуровер каву можна навчитись значно швидше, якщо не гнатись за рецептами всяких чемпіонів.
Саме для спрощення отримання ідеального результату, був розроблений метод Hybrid Flow. Метод, який дозволяє використовувати будь-який пуровер. І заварити будь-яку порцію кави, будь-то 200 або 500 мл. Та хоч літр 🙂 І при цьому, доведеться змінювати лише розмір помелу.
Hybrid Flow вже зарекомендував себе, як найкращий у світі метод, але щоб зробити його стабільніше, зараз ми перетворимо його на рецепт.
Згадаємо сам метод Hybrid Flow
Вливання води ділиться на 3 етапи:
- Змочування кави
- Пульси
- Спіраль (доливаємо решту води до кінця)
Фішечка методу була в тому, що він був фіксований у часі. Ми “перемикались” між етапами базуючись на часі.
З 30 секунди ми починали робити пульси (невеликі вливання по колу в центрі).
І з 1:30 ми переходили на вливання води по спіралі. Одне вливання, щоб долити решту води, яка необхідна.
І так ми могли заварювати будь-яку порцію кави: хоч 200 мл, хоч 700 мл. І при цьому треба було запам’ятати лише загальну кількість води, яку треба влити. Що суттєво спрощувало заварювання.
Рецепт Hybrid Flow
Тут все те саме, але “перемикаємось” з пульсів на спіраль ми тоді, коли влили 44% води від загальної кількості.
Приклад:
- 15 г кави
- 250 г води 90°С (так, тут завжди температура 90)
- 250 * 0.44 = 110 г. Тобто будемо спочатку змочувати каву, потім вливати пульсами до 110 г і потім робити вливання по спіралі, щоб змочити всю каву і долити до 250 г.
Пропорція
У фільтр каві, пропорція зазвичай 1:16. Або 6 грамів кави на 100 г води.
Але щоб не стояти з калькулятором, можете записати на листочок рецепти під різну кількість меленої кави.
- 10 г кави – пульси до 70 г, спіраль до 160 г
- 12 г кави – пульси до 88 г, спіраль до 200 г
- 15 г кави- пульси до 110 г, спіраль до 250 г
- 18 г кави – пульси до 132 г, спіраль до 300 г
- 20 г кави – пульси до 140 г, спіраль до 320 г
- 30 г кави – пульси до 220 г, спіраль до 500 г
- 36 г кави – пульси до 264 г, спіраль до 600 г
- І так далі
Розмір помелу
Він тут менше, ніж в інших рецептах кави. Починати треба з розміру який менше, ніж цукор. 18-19 кліків на Comandante c40 та 2.7 на Kinu m47 – гарно для старту. Timemore C3 Esp – має бути десь 1.6. Це для дози 15 грамів.
Якщо вода швидко протікає під час пульсів (робите їх дуже часто) – скоріш за все помел треба зменшити. Та і за смаком все буде зрозуміло. Якщо треба більш щільну, насичену – робіть помел менше.
Але прикол в тому, що на порціях від 10 до 18 грамів помел треба буде збільшувати. А починаючи десь з 20 грамів – треба буде зменшувати. Якщо про це забути і тільки збільшувати помел, коли берете більше кави – кава не буде доварюватись.
Смак
Кава завжди буде в балансі. Це той метод, де у вас не буде гіркої, або кислої кави. Тому що зазвичай це дефекти заварювання, які здебільшого присутні в рецептах так званих чемпіонів (зараз цих чемпіонів розвелось…).
Якщо кава “гірка” – скоріш за все ви просто взяли занадто крупний помел і кава швидко протекла. І ви отримали низьку насиченість, яка буде сприйматись як гірка кава.
Якщо помел гарно підібраний – у вас буде гарний післясмак. Якщо післясмак втрачається швидко – зменшіть помел.
Час заварювання
В залежності від кави, кавомолки, фільтрів – на порції 15 г це буде десь 2:40-3:30. Але дайте каві повністю стекти, краще почекати хвилинку-півтори після того, як потік перетвориться на краплі.
Температура води
Зазвичай це 90°С. Взимку або з керамічними воронками, можна 91-92°С. Вище – не треба.
Якщо чайник без регулювання температури, є два варіанти. Або нагріти в ньому воду щоб був окріп і заварювати без кришки. Або залити в нього окріп і заварювати з кришкою.
Техніка вливання
По-перше, вливаємо якомога ближче до кави. Швидкість вливання – доволі повільна. Технічно, десь 4 грами на секунду. Ніжно вливати треба, не агресивно.
Змочування
Під час змочування кави – вливаємо рівно стільки води, скільки треба, щоб лише змочити каву. При цьому. Заливати біля фільтру заборонено. Десь сантиметр до нього тримаємось. Хвиля води накриває ті часточки, якщо продовжувати вливати біля центру.
Пульси
На цьому етапі, ми “прокачуємо купол”, який ми сформували під час змочування.
Але якщо кава вже старенька, купол може не сформуватись і ми будемо просто піднімати рівень води майже до рівня кави і чекати поки він опуститься, після чого заливати ще.
В ідеальному варіанті – ми маємо купол, який почне роздуватись, коли додаєте воду в центр. Діаметр кола – невеликий. Сантиметри 3-4. Вливання робляться до моменту, поки він не підніметься. Ви відчуєте, що вода зараз буде вже виливатись з нього.
Чекаємо, поки цей купол стане майже рівним і вливаємо наступну порцію води. Так до кількості води 44% від загальної. Далі чекаємо поки вода майже зрівняється і робимо спіраль.
Спіраль
Та шо тут казати, спіраль зробили доволі швидку, щоб налити воду на всі кавові часточки і просто вливаємо в центр до кінця. Тут вже швидкість вливання можна брати вище. Простіше подивитись відео вище 🙂
Та і все, кава готова. Смачного.
Автор методу і рецепту: В’ячеслав Дружинін (ведучий каналу “КАВА”)