26 Жовтня, 2024
adminhq

Кава в Hario Switch – рецепт від генія

Кавоварка Hario Switch має величезне значення для шанувальників смачних напоїв. Бо вона дозволяє отримувати якісний результат навіть без спеціального чайника з вузьким носиком. Та й процес заварювання, завдяки надійним рецептам, простий і стабільний.

Це в першу чергу імерсійна кавоварка (що фактично – процес настоювання), тому я розробляв рецепти саме для використання цієї особливості. І особливо коли хочеться робити мінімум рухів та отримати каву, наче її тільки що для вас заварив бариста, а ви нічого не робили – такий інструмент точна знадобиться в колекції.

Температура води

Оскільки не в кожного є чайник з регулюванням температури води, а нам треба 93 градуси для всіх рецептів – є лайфхак. Можна перелити окріп у френч пресс и заливати з нього. Або з сервера. Або щось схоже (приміром, чайник з вузьким носиком для плити).

Ледачий рецепт кави Hario Switch (15-250)

  • Кава – 15 г (як світла так і середня обсмажка підійдуть)
  • Вода – 250 г (93°С)

Ваші дії:

  1. Вставити фільтр, засипати каву, закрити клапан (підняти важіль)
  2. Залити 250 г води (просто доверху, можна навіть без ваг. Вливати по спіралі)
  3. На 2:00 перемішати зверху, щоб збити кірку разів 10 по колу і відкрити клапан (натиснути на важіль)

Ледачий рецепт готовий. Кави вистачить для 1-2 людей. 

Приклади помелу кави:

  • Comandante c40 – 13-18 кліків
  • Kinu m47 – 2.6 і менше 
  • Приблизно 500 мікрон

В цілому, помел має бути менше ніж цукор. Орієнтуйтесь на смак. Якщо він водянистий – зменшуйте помел. Якщо смаків мало – теж зменшуйте. Має бути довольно щільний та насичений смак.

Рецепт від генія для Hario Switch (24-400)

  • Кава – 24 г (перевірено на світлій обсмажці, середня має працювати)
  • Вода – 400 г (93°С)

Ваші дії:

  1. Вставити фільтр, додати каву, залити 250 г води виключно в центр
  2. На 2:00 відкрити клапан (натиснути важіль)
  3. На 2:30 (або коли кава майже стекла) – закрити важіль і одразу долити до 400 грамів (тобто ті 150 г що залишилось додати)
  4. Перемішуємо зверху, щоб збити каву зі стінок і одразу відкриваємо клапан

Рецепт від генія готовий. Кави вистачить для 2-3 людей. 

Приклади помелу кави:

  • Comandante c40 – 15 кліків і менше
  • Kinu m47 – 2.3 і менше 
  • Приблизно 450 мікрон і менше

Знову ж, дивимось за смаком. Треба щоб кава була з приємним післясмаком. Можна просто зменшити помел після того як налаштували його за ледачим рецептом.

Цей рецепт розроблявся для отримання максимально кришталево чистого смаку. 

Альтернативний рецепт – 200-200

  • Кава – 24 г (перевірено на світлій обсмажці, середня має працювати)
  • Вода – 400 г (93°С)

Ваші дії:

  1. Вставити фільтр, додати каву, залити 200 г води виключно в центр
  2. На 1:00 відкрити клапан (натиснути важіль)
  3. На 1:20 – закрити важіль і одразу долити до 400 грамів (тобто ті 200 г що залишилось додати. Вони ледве влізуть)
  4. На 2:00 відкриваємо клапан, нічого не перемішуємо

Приклади помелу кави:

  • Comandante c40 – 13 кліків і менше
  • Kinu m47 – 2.1 і менше 
  • Приблизно 400 мікрон і менше

Помел ще менше, ніж в рецепті від генія. Найдрібніший з трьох. Профіль чашки буде трошки пильнуватий. Щось схоже буде в рецепті від Містера Чемпіона Світу з Брюверс Кап Тетсу Касуя. Але тут – мінімум дій та стресу і не треба охолоджувати воду до 70 градусів прямо посеред заварювання.

Підсумки

Якісне заварювання кави стало значно легшим. І такі рецепти точна стануть зручними в повсякденному житті. Але якщо хочеться більше насолоди від процесу заварювання – раджу практикувати Hybrid Flow Technique.

Автор: В’ячеслав (ведучий YouTube каналу “КАВА”)

0
Кошик порожній!

Схоже ви ще не додали жодного товару.

Переглянути продукти