Кава в Hario Switch – рецепт від генія


Кавоварка Hario Switch має величезне значення для шанувальників смачних напоїв. Бо вона дозволяє отримувати якісний результат навіть без спеціального чайника з вузьким носиком. Та й процес заварювання, завдяки надійним рецептам, простий і стабільний.
Це в першу чергу імерсійна кавоварка (що фактично – процес настоювання), тому я розробляв рецепти саме для використання цієї особливості. І особливо коли хочеться робити мінімум рухів та отримати каву, наче її тільки що для вас заварив бариста, а ви нічого не робили – такий інструмент точна знадобиться в колекції.
Температура води
Оскільки не в кожного є чайник з регулюванням температури води, а нам треба 93 градуси для всіх рецептів – є лайфхак. Можна перелити окріп у френч пресс и заливати з нього. Або з сервера. Або щось схоже (приміром, чайник з вузьким носиком для плити).
Ледачий рецепт кави Hario Switch (15-250)
- Кава – 15 г (як світла так і середня обсмажка підійдуть)
- Вода – 250 г (93°С)
Ваші дії:
- Вставити фільтр, засипати каву, закрити клапан (підняти важіль)
- Залити 250 г води (просто доверху, можна навіть без ваг. Вливати по спіралі)
- На 2:00 перемішати зверху, щоб збити кірку разів 10 по колу і відкрити клапан (натиснути на важіль)
Ледачий рецепт готовий. Кави вистачить для 1-2 людей.
Приклади помелу кави:
- Comandante c40 – 13-18 кліків
- Kinu m47 – 2.6 і менше
- Приблизно 500 мікрон
В цілому, помел має бути менше ніж цукор. Орієнтуйтесь на смак. Якщо він водянистий – зменшуйте помел. Якщо смаків мало – теж зменшуйте. Має бути довольно щільний та насичений смак.
Рецепт від генія для Hario Switch (24-400)
- Кава – 24 г (перевірено на світлій обсмажці, середня має працювати)
- Вода – 400 г (93°С)
Ваші дії:
- Вставити фільтр, додати каву, залити 250 г води виключно в центр
- На 2:00 відкрити клапан (натиснути важіль)
- На 2:30 (або коли кава майже стекла) – закрити важіль і одразу долити до 400 грамів (тобто ті 150 г що залишилось додати)
- Перемішуємо зверху, щоб збити каву зі стінок і одразу відкриваємо клапан
Рецепт від генія готовий. Кави вистачить для 2-3 людей.
Приклади помелу кави:
- Comandante c40 – 15 кліків і менше
- Kinu m47 – 2.3 і менше
- Приблизно 450 мікрон і менше
Знову ж, дивимось за смаком. Треба щоб кава була з приємним післясмаком. Можна просто зменшити помел після того як налаштували його за ледачим рецептом.
Цей рецепт розроблявся для отримання максимально кришталево чистого смаку.
Альтернативний рецепт – 200-200
- Кава – 24 г (перевірено на світлій обсмажці, середня має працювати)
- Вода – 400 г (93°С)
Ваші дії:
- Вставити фільтр, додати каву, залити 200 г води виключно в центр
- На 1:00 відкрити клапан (натиснути важіль)
- На 1:20 – закрити важіль і одразу долити до 400 грамів (тобто ті 200 г що залишилось додати. Вони ледве влізуть)
- На 2:00 відкриваємо клапан, нічого не перемішуємо
Приклади помелу кави:
- Comandante c40 – 13 кліків і менше
- Kinu m47 – 2.1 і менше
- Приблизно 400 мікрон і менше
Помел ще менше, ніж в рецепті від генія. Найдрібніший з трьох. Профіль чашки буде трошки пильнуватий. Щось схоже буде в рецепті від Містера Чемпіона Світу з Брюверс Кап Тетсу Касуя. Але тут – мінімум дій та стресу і не треба охолоджувати воду до 70 градусів прямо посеред заварювання.
Підсумки
Якісне заварювання кави стало значно легшим. І такі рецепти точна стануть зручними в повсякденному житті. Але якщо хочеться більше насолоди від процесу заварювання – раджу практикувати Hybrid Flow Technique.
Автор: В’ячеслав (ведучий YouTube каналу “КАВА”)