10 Квітня, 2022
adminhq

Гейзерна або Рожкова – яку кавоварку обрати

Яку кавоварку обрати для дому, рожкову чи гейзерну?

Сьогодні порівняємо два популярні способи заварювання кави вдома. Чому саме вони? Тому що обидва здатні зварити концентрований напій, а саме – еспресо.

В статті я розповім, які напої можна приготувати, що треба мати окрім самих кавоварок та чи складно ними користуватись.

Напої

Почнемо з напоїв. Обидві дозволяють приготувати:

Рістретто, еспресо, американо, капучіно, лунго.

Тобто, обидва варіанти доволі гнучкі у приготуванні. Дозволяють отримувати напої різної концентрації. 

В каві прийнято казати “різної пропорції”. Тому що, для приготування зазвичай беруть фіксовану кількість меленої кави. Наприклад, 18 грам. А отримують на виході різну кількість напою. Наприклад, 18, 36, 54.

Єдине що, в гейзерній кавоварці не буде настільки великої щільності та пінки, за яку люблять еспресо. Але це все одно кава завариться якісно. Це буде напій, який легко пити без додавання цукру та молока. Звичайно, якщо вміти це робити.

Але навіть якщо у вас немає навичків, з отриманої кави завжди можна зробити капучіно. Або просто додати молоко, навіть холодне. 

Чи важко користуватись

Якщо ви вже маєте досвід, процес буде легким що там, що там. Але для гейзерної кавоварки все значно простіше. Бо вона дозволяє робити багато помилок. Тому, вірогідність заварити каву з першого разу – майже 100%. Тобто, підходить для тих, хто просто хоче випити кави.

З рожковою кавоваркою, все трохи складніше. Треба бути уважним на кожному кроці і точна знати, що робиш. І все це треба буде тримати в голові і думати. Звичайно, якщо хочеться зварити дійсно смачний напій. 

Для тих, хто дійсно полюбляє еспресо, важлива насолода від напою, а не просто “випити кави”. Принаймні, більшість користувачів – справжні ентузіасти. І часто буває, що для отримання тієї самої чашки, доводиться зварити від 3 до 5, щоб дійсно отримати те, що хотілося. 

Еспресо це складний напій, але навчитись його заварювати можна приблизно за тиждень. Все буде залежати від мотивації та якості обладнання. А от з гейзерною, впевнений, можна отримати чашку з першого разу. Якщо почитати ідеальну інструкцію.

Кількість порцій

Гейзерна кавоварка підходить здебільшого для приготування кави на 1-2 людей. Максимум 3, але це буде вже не еспресо, тому що чим більша кавоварка, тим більше необхідно використовувати помел. І від цього кава втрачає щільність.

І приготувати 3 порції поспіль – дуже довго.

В той час як рожкова кавоварка розігрівається довго, але отримувати нову чашку можна кожну хвилину. Це в 3-7 разів швидше, аніж з гейзерною. Єдине що, якість кожної чашки буде відрізнятись. Стабільність в еспресо можна отримати виключно за рахунок якісного обладнання. Тому, надійніше все ж таки робити капучіно. 

Вибір кави

Обидва варіанти здебільшого розраховані на каву обсмажену для еспресо. Звичайно, маючи навички, можна приготувати і обсмажену для фільтру (світла обсмажка).

Але головне у виборі – обирати каву в зерні. Мелена підійде виключно для гейзерної. І її бажано буде випити впродовж тижня після відкриття упаковки.

А от з еспресо – тільки свіжий помел. Тому що вуглекислий газ, який знаходиться в каві, грає величезну роль при заварюванні. І після того, як каву змололи, вона втрачає цей газ в тисячу разів швидше. 

І оскільки навіть в зерні газ витрачається, доведеться обирати каву свіжого обсмаження. До 1-2 місяців від дня обсмажки.

Обладнання

Для гейзерної кавоварки нічого не потрібно. Звичайно, бажано мати кавомолку. Але і без неї – приготувати реалістично. Єдине що, ви втратите можливість корегувати концентрацію напою. Або, доведеться додавати води, щоб отримати меншу.

З рожковою, в першу чергу необхідно мати ваги. Бажано – ювелірні або для кави, з точністю до 0.1 грама. І, звичайно, кавомолку з тонким регулюванням помелу. В першу чергу така кавомолка має подрібнювати каву на достатньо маленькі часточки. І мати невеликий крок регулювання. Налаштування помелу доведеться робити чи не кожного дня. В гейзерній кавоварці – важливо просто мати достатньо дрібний помел, без великої точності.

Для збивання молока, для обох варіантів можна використовувати френч-прес. Тому що не всі побутові рожкові кавоварки зможуть нормально збити молоко. 

Обслуговування

Найбільш важлива частина. Дехто вважає, що гейзерну кавоварку складно мити. Але насправді, це займає значно менше часу та зусиль. Тому що її достатньо розібрати та промити під проточною водою. 

А от з рожковою, все значно веселіше. Кожного дня мити піддон. Раз в декілька днів – замінювати воду та кожного разу пропускати деяку кількість. Мити бак для води. Мити ріжок хоча б раз на тиждень. Мити групу. В залежності від жорсткості води, робити декальцинацію. 

Для рожкової, не обійтися без спеціальної хімії, в той час як гейзерна не потребує її. 

Підсумки

Еспресо – це напій для ентузіастів. Не кожен може дозволити витрачати стільки часу на приготування. Але якщо вам дійсно подобається цей напій, воно того варте. І розпочати свій шлях в еспресо можна з будь-яким обладнанням. У цьому допоможе ця стаття. Якщо є можливість, звичайно бажано мати обидва варіанти.

Автор: В’ячеслав Дружинін (кавовий блог)

0
Кошик порожній!

Схоже ви ще не додали жодного товару.

Переглянути продукти