Як заварювати каву коли немає світла – 7 варіантів
Існує щонайменше 7 варіантів заварювання кави, у випадку якщо немає світла.
Якщо настав блекаут, каву можна приготувати не тільки не маючи кавомолки, а навіть гарячої води. Перелік від ведучого міжнародного YouTube каналу “coffee blog”, В’ячеслава Дружиніна.
Кавомолка – як змолоти каву в блекаут
Почнемо з того, що бажано мати ручну кавомолку, щоб мати можливість змолоти каву під конкретний спосіб заварювання. Хоча, якщо випиваєте 250 грам кави впродовж 7-10 діб, можна сміливо замовляти мелену каву у обсмажчика.
Якщо кавомолки немає, а кава в зернах – це теж не проблема. Можна змолоти її у ступці. Але робіть це маленькими порціями. Десь по 10 зерняток одночасно. Інакше це буде важко і ви не зможете добитись рівномірності.
В інші варіанти подрібнення можна додати плоскогубці. Але вони підійдуть не для всіх методів.
Ваги
В каві доволі важливо знати пропорцію, але не всі мають ваги. Тому, знайте, що в чайній ложці з гіркою буде приблизно 3.5 грама кави (як меленої так і в зернах). Тобто 2 чайних ложки це 7 грамів.
І переходимо до методів приготування. Почнемо з тих, де не потрібен чайник.
Кава в турці
Найбільш зручним буде мідна Джезва. Це той варіант, коли для заварювання знадобиться найменше енергії. А ще, можна добряче зігрітись, поки мелете її.
Величезний плюс в тому, що на заварювання витрачається 2-7 хвилин на вогні. Нам не треба нагрівати зайву кількість води. І не треба прогрівати воду до 100 градусів, а лише десь до 95. Що суттєво економить енергію.
Для однієї порції підійде Джезва на 120-200мл. Цього буде достатньо, щоб зарядитись на цілий день. Для 2-4 людей – 270мл ідеальний розмір. Більше – не треба.
Кави доведеться брати від 10 до 24 грамів (120-270 мл джезв). І отримаємо 100-240 грамів напою.
І ще, після приготування її дуже просто мити.
Помел для цього способу необхідно обирати мінімальний. Чим менше тим краще. Але якщо вибору немає, підійде будь який. Кава все одно завариться, хоча часточки меленої кави будуть зверху і їх доведеться зібрати ложкою.
Якщо змелюєте в ступці, додавайте десь по 7 зерняток. Спочатку розчавіть, а потім перетирайте. На дотик кава має бути як пісок та дрібніше.
Пропорція заварювання 1 до 10 (10 грамів кави / 3 чайні ложки на 100мл води).
Як ви бачите, кави виходить небагато. Тому, щоб зігрітись, обирайте керамічне горнятко без ручки. Після заварювання в будь-якому випадку треба почекати декілька хвилин перед тим як пити її. В цей час можна розігріти руки.
Ідеальну інструкцію з заварювання можна подивитись тут.
Гейзерна кавоварка
Теж ідеальний варіант для тих, в кого є тільки електричний чайник. Залежно від розміру, на заварювання може піти від 3 до 10 хвилин.
Золота середина – кавоварка на 3 порції. Фактично, підійде для 1-3 людей. Для неї необхідно приблизно 15-17 грамів кави. Ступка також підходить, але звертайте увагу, щоб не було великих часточок. Необхідно помел на дотик не більше, аніж цукор
Пропорції немає, заповнюйте кошик кавоварки до верху.
Всі секрети із заварювання кави в гейзерній кавоварці тут.
Ковбойська кава
З цим варіантом треба бути обережним, бо він витягує з кави найбільшу кількість кофеїну.
Тут все просто. Підігріваємо воду, засипаємо каву прямо в окріп, варимо декілька хвилин і знімаємо з вогню. За декілька хвилин кава осяде і можна пити. Помел можна брати доволі великий, більше аніж цукор. Можна заварювати навіть в зернах, перевірено. Але доведеться витратити хвилин 20, щоб вона заварилась.
Пропорція 2 чайні ложки (6-7 грам) на 100мл води.
Подібний спосіб використовують і в Об’єднаних Арабських Еміратах.
Кава виходить дуже округла у смаку, без гіркоти та кислинки, м’яка. Але не всім можна пити таку кількість кофеїну. Будьте обережні і споживайте маленькими порціями.
Величезний бонус – можна заварювати навіть на вулиці взимку.
Чашка / френч прес / Пірамідки в термосі
Найпростіші варіанти і найбільш доступні, якщо є в чому розігріти воду. Тут вже знадобиться ложка для вимірювання. Пропорція – дві чайні ложки (6-7 грам) на 100мл води.
Для приготування кави в чашці краще використовувати керамічний посуд. Він краще зберігає температуру. А вона необхідна, бо час заварювання приблизно 4 хвилини.
Просто заливаємо мелену каву окропом, чекаємо 4 хвилини, розмішуємо кавову кірку і з 8 хвилини можна пити. Пінку зверху бажано знімати, вона не смачна.
Те саме і з френч пресом. Залили, почекали, опустили поршень з сіткою і з 8-12 хвилини можна пити.
Якщо навколишнє середовище холодне – в ідеалі, заливати каву в термосі. Можна брати теж мелену (для цих варіантів підійде помел як цукор), але щоб не мити його – можна запастись кавою в пірамідках. Так ви зможете витягнути їх після того як кава зварилась (4-8 хвилин, за смаком) і споживати гарячу каву впродовж декількох годин.
Брати треба одну пірамідку на 160-200 грамів води. Для термосу на 500мл можна брати 2-3 пірамідки.
Дріп кава
Ідеальний варіант, якщо є чайник. Кава змелена і її треба просто зварити. Залити три рази водою і насолоджуватись напоєм.
Знайти таку каву можна тут.
Пуровер / Clever Dripper
Це більш просунуті методи заварювання. Але Clever Dripper це по суті той самий Френч Прес, тільки необхідно мати паперові фільтри. Плюс в тому, що не треба нічого мити. Мелена кава залишається в одноразовому фільтрі. І не потрібен спеціальний чайник. Тому що ми просто заливаємо воду в каву. Залили, почекали, злили.
Пропорція 6-8 грам кави на 100мл води. Тобто 2-3 чайні ложки.
Пуровер – це вже для гурманів. Hario V60 та інші пуровери ідеальніше заварювати при блекауті з використанням методу Osmotic Flow. Тому що це дозволить використовувати меншу температуру води і вона не буде так швидко охолоджуватись. І заварювання займає менше часу. Інструкція тут.
Колд брю
Якщо немає гарячої води – можна зробити холодну каву. Для цього можна брати або пірамідки або мелену каву і заливати її водою. Залишити настоюватись на 12 годин, відфільтрувати (тим самим френч прес чи через паперовий фільтр) і у вас буде запас на декілька діб.
Можна робити як концентрат, який можна розводити (брати пропорцію десь 1:5), або звичайну 1:16 (6 грам на 100мл).
Як бачите, заварити каву можна в будь-яких умовах і жодні блекаути цьому не завадять. Залишилось лише обрати той варіант, який підходить вам за смаком. Пам’ятайте, кава буває різною.